Societat

Reclamen ajuts i invertir en el parc de lloguer social

Les entitats d’habitatge alerten que en els propers quinze anys 315.000 llars no podran pagar els lloguers a preus de mercat

Proposen que es “mobilitzi” sòl i més subvencions i millores fiscals

L’agreujament de l’emergència social i la problemàtica de l’habitatge no s’aturen. Les entitats socials que promouen habitatge social alerten que en els propers quinze anys hi haurà 315.000 llars que no podran continuar pagant els preus de lloguer de mercat i que com a mínim unes 131.000 famílies necessitaran un lloguer social. Una xifra molt més elevada que el parc actual, que representa l’1,6% del total amb un total de 47.000 habitatges, una de les dades més baixes de la Unió Europea. “És una necessitat decisiva en el context actual”, assenyalava la presidenta de l’Advocacia Catalana (Cicac), Maria Eugènia Gay, que reclamava al costat de les entitats promotores de lloguer social un esforç de les administracions i la implicació del sector privat per aconseguir “mobilitzar” sòl per a la construcció de nou habitatge. És una de les propostes que es recull a l’informe Reptes i limitacions de la promoció i la gestió d’habitatges de lloguer social a Catalunya presentat ahir per l’associació de les fundacions promotores d’habitatges socials, Cohabitac, entitat federada per la Taula de Tercer Sector Social de Catalunya. Les entitats proposen reforçar les subvencions i millorar la fiscalitat, per exemple reduir l’IVA. La presidenta de la Fundació Hàbitat3, Carme Trilla, assenyala que el parc actual no és suficient per afrontar l’augment de la demanda. Actualment un 80% de les llars tenen l’habitatge pagat, però es preveu que aquest percentatge es redueixi i això es tradueixi en un “increment de la fragilitat i vulnerabilitat residencial”. L’estudi també recorda que un 43% de les llars que viuen de lloguer a preu de mercat a l’Estat espanyol destinen més del 40% dels seus ingressos a pagar l’habitatge.

LA XIFRA

4.000
són els habitatges que s’han comprat per dret de tanteig i retracte als bancs en els últims quatre anys.

Un miler d’habitatges en un any

Des de Cohabitac tenen capacitat per posar al mercat un miler d’habitatges de lloguer social a l’any i insisteixen en la col·laboració publicoprivada. El secretari d’Agenda Urbana i Territori de la Generalitat, Agustí Serra, va anunciar en la presentació de l’informe un nou programa ‘Femlloguer.cat’ per destinar 330 milions d’euros dels fons europeus a incrementar la promoció pública i privada. La previsió del govern és incrementar el parc d’habitatge de lloguer social amb 197.000 habitatges en quinze anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia