Societat

Societat

‘Notari’ oficiós de Cassà

El llibre del cassanenc Joan Carles Codolà, publicat per l’editorial Gavarres, és el d’un periodista curiós que sap on mirar i quan disparar per copsar la vida social de la població

Ningú ha copsat la vida social, cultural, política i esportiva de Cassà de la Selva els últims 45 anys com el periodista Joan Carles Codolà (Cassà, 1956). Des de les pàgines de Llumiguia –revista fundada, entre d’altres, pel seu pare, Joan Codolà– i des del web Cassà Digital , Codolà ha donat i continua donant compte de tota l’actualitat cassanenca. Al llarg d’aquests decennis dedicats amb una actitud infatigable al periodisme local, ha acumulat una col·lecció ingent d’imatges sobre tots els fets noticiables de la vila, fins al punt que es podria afirmar que si un succés no ha estat retratat per ell, és senyal que no ha passat.

Codolà, per encàrrec del seu amic i director de l’editorial Gavarres Àngel Madrià, ha posat ordre al seu fons personal i ha seleccionat 207 imatges que publica en el tercer volum de la col·lecció Cassà en blanc i negre. A diferència dels dos primers, dedicats a dos fotògrafs purs com Manel Miralles i Enric Genoher, el de Codolà és un recull d’imatges d’un periodista curiós que cerca la notícia i que sap on mirar i quan disparar. És així com s’entén, per exemple, l’interès de la fotografia de l’espardenyera Marcel·la, ja centenària, anant a votar de bracet del fill encara que les cames li facin la guitza en el breu trajecte fins al col·legi electoral.

La tria del llibre, acotada entre els anys 1975 i 2000, és una mostra representativa d’allò que es coïa a Cassà durant la Transició i els anys de consolidació de la democràcia. Les imatges s’han repartit en quatre capítols temàtics. En el primer, titulat Festa, es recullen les gran celebracions cassanenques. Aquí es torna a fer palesa la perícia de Codolà disparant en el moment just, com es veu en la fotografia de Glòria Sánchez, amb cara de sorpresa, quan l’anuncien com a pubilla de Cassà del 1989; o en la de les dues àvies xalant, tant o més que els nens, durant una cercavila de gegants i capgrossos; o en la de la tropa de joves, encara engrescats, dipositant el vot en unes eleccions municipals just després d’assistir, a hores petites, al ball del pijama de la festa major.

A Excursionisme i esports, Codolà enceta un capítol dedicat a una de les seves passions amb imatges en bona part recollides en les sortides de la Colla Excursionista Cassanenca: des de les que feia amb altres joves cassanencs durant els anys setanta fins a les sortides amb família en els campaments socials dels noranta. Els esports, àmbit que va tractar com a redactor i cap de secció del Punt Diari, hi queden reflectits amb els campionats d’estiu de futbito, les alineacions dels diferents equips de bàsquet i de futbol, les competicions atlètiques i ciclistes o el pas d’un ral·li per Montnegre.

En el capítol Vida de poble, torna a la deriva més periodística amb fotos de fets rellevants a la vila, com ara la inauguració de Can Nadal com a nova seu de l’Ajuntament o la visita a Cassà dels presidents Tarradellas i Pujol. Potser una de les imatges més curioses és la de la parella de guàrdies civils caçats gairebé de manera furtiva, com denoten la distància i l’angle amb què va ser presa.

Per últim, a Retrats s’hi inclouen les fotografies potser més elaborades i menys conegudes de Codolà. Hi apareixen des de personatges populars de Cassà, com en Ramiro o l’Artau, cuineres com la Clareta del cal Xapo, o músics com El Moreno. O la seva esposa, Dolors Duch, en una fotografia a s’Agaró d’aires noucentistes.

El llibre de Codolà es presenta avui en un acte a la plaça de la Coma de Cassà (11.30 h). Per un dia, el retratat serà ell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PALAFRUGELL

S’obre el Parc Territorial, una nova zona verda de 10.000 metres quadrats

PALAFRUGELL

L’hospital crea una consulta especialitzada en el control de l’asma greu

Viladecans
MEDI AMBIENT

Els pagesos del Baix volen més aigua

barcelona
girona

Endesa crea una anella elèctrica al barri de Montilivi per reforçar el servei

GIRONA
GIRONA

L'Ultonia rebrà el campionat de Catalunya de cocteleria professional

GIRONA
Infraestructures i serveis

Finalitzen les obres d’accessibilitat a l’intercanviador de metro de Maragall

Barcelona
BANYOLES

Comportes vasculants per regular la sortida d’aigua de l’estany

BANYOLES

Una nova avaria provoca abocaments d’aigües fecals a la platja

Castelldefels
Urbanisme

Regulen l’accés a la plaça de Sant Felip Neri en horari de pati escolar

Barcelona