Societat

Detenen el líder d’un grup que manipulava psicològicament els membres captats per abusar sexualment d’ells

Hi ha tres arrestats, dos a La Pobla de Lillet i un a Barcelona

Els Mossos han detingut el líder d’un grup que manipulava psicològicament els membres captats per abusar sexualment d’ells. En total hi ha tres detinguts, i s’investiga una altra persona, com a presumptes autors dels delictes d’associació il·lícita, abusos sexuals i vexacions. La detenció del líder, un home de 66 anys i nacionalitat espanyola, es va produir el 29 de març a La Pobla de Lillet (Berguedà). Aquest s’autoanomenava mestre il·luminat. La investigació es va iniciar a mitjans de setembre del 2020, quan els Mossos van tenir coneixement que un grup de persones hauria estat víctima d’abusos psicològics i sexuals en el marc d’un grup de creixement personal i psicoterapèutic. Algunes víctimes en van formar part durant uns 10 anys.

La resta de detinguts són la parella del líder, una dona de 50 anys i nacionalitat espanyola; i una altra dona, de nacionalitat italiana i 43 anys, que va ser detinguda el 6 d’abril. Aquesta darrera era l’encarregada de captar els nous membres i participava activament en els abusos i vexacions als membres del grup, segons han informat els Mossos. A més, s’ha denunciat una tercera dona de 54 anys per la seva presumpta participació en els fets. Els detinguts han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs.

Segons ha explicat l’inspector Lluís Paradell, de la Comissaria General d’Informació, la investigació es va iniciar arran de les denúncies presentades per algunes persones exadeptes del grup que van fer el pas de denunciar-ho un cop ja eren fora del grup i havien rebut tractament per part de professionals de la salut per tractar les seqüeles que presentaven.

Perfil de les víctimes

La incorporació de nous membres al grup es va produir, en diversos casos, en circumstàncies de vulnerabilitat psicològica de les víctimes. Per exemple, després d’una ruptura sentimental o pel desarrelament causat en l’arribada a un nou lloc de residència. Els Mossos apunten que circumstàncies com aquestes haurien actuat com a factors de vulnerabilitat i podrien haver afavorit la seva captació per part del grup manipulatiu.

Paradell ha dit que en el marc de la investigació dels fets s’han identificat tècniques “d’alteració i control de la personalitat”. A més, hi ha elements que fan pensar que s’han produït de forma “sistemàtica” estratègies d’abús, que anaven des de l’aïllament dels entorns, la imposició d’una figura autoritària o una doctrina amb la qual el mestre feia creure als seus adeptes que aconseguirien una pretesa “il·luminació” que resoldria els seus problemes. A més, el líder generava un estat d’”angoixa” a les persones amenaçant-les constantment amb expulsions i es creava un cercle viciós de dependència.

Segons Paradell, en aquest grup hi podrien haver passat entre 15 i 25 persones al llarg dels últims anys. Coincidint en un mateix grup al mateix temps hi hauria hagut prop d’una dotzena de persones alhora. Per ara, els Mossos no tenen constància que hi hagi cap menor d’edat involucrat i assenyalen que la majoria de les persones que formaven part del grup eren dones. “El líder tenia una certa preferència per les dones”, ha apuntat.

A més, el líder considerava que algunes de les persones del grup que eren homosexuals estaven malaltes i les convencia per tenir pràctiques heterosexuals per “modificar” la seva orientació sexual.

Captació boca-orella

La captació es feia mitjançant el boca-orella i hi havia una membre del grup que cobria aquesta funció principalment. Quan detectava alguna persona en un moment vital vulnerable, parlava positivament sobre el seu ’mestre’. Després hi contactaven, i si els acceptaven començaven amb una sessió individual i poc a poc els introduïen en sessions grupals.

Paradell ha assenyalat, de fet, que als Mossos no els consta que l’activitat liderada pel ’mestre il·luminat’ estigués publicitada enlloc, així que tot era per boca-orella. “Les persones que formaven part del grup havien atret la parella o amics, sempre a criteri i decisió del líder, que era qui atorgava la possibilitat que això passés o no”, ha explicat.

Un cop eren acceptats, hi havia la prohibició expressa de parlar entre ells sobre les pràctiques individuals, així com també la de parlar amb qualsevol persona que hagués deixat el grup. La dependència psicològica i el grau de manipulació era tal que les víctimes tenien un gran temor a ser expulsats.

Sessions grupals i individuals

Principalment les sessions s’impartien al domicili del líder, ubicat a Barcelona, o bé en domicilis de persones afins. Podien combinar meditació i altres activitats, que podien durar hores. També es feien retirs de cap de setmana. Aquestes activitats, on es combinaven el cansament físic, amb poca alimentació i privació de son, provocaven un debilitament psicofísic de les víctimes fent-les més vulnerables i més influenciables, resignant-se a la voluntat del líder. D’altra banda, les activitats i el secretisme que hi imperava contribuïen al distanciament del seu entorn de referència i reforçaven el sentiment de pertinença al grup.

Un aspecte central d’algunes sessions radicava en la realització d’activitats de caràcter eròtic i sexual amb els membres del grup. Les argumentacions per a realitzar-les serien pretesament per superar resistències internes, traumes o complexes.

El grup estava liderat per un home que dirigia les activitats i conduïa les pràctiques individualitzades amb alguns dels membres per separat. En aquestes activitats era ajudat per la seva parella sentimental, així com per dues dones més en diferent mesura.

L’home s’atribuïa coneixements i capacitats per fer créixer espiritualment i emocional les víctimes, a qui denominava ’alumnes’. Es guanyava la seva confiança i n’obtenia tot tipus d’informacions que posteriorment emprava per a manipular-les psicològicament, arribant a exercir un gran control sobre diverses esferes de la seva vida. Les víctimes pagaven per assistir a diferents tipus de sessions per obtenir nous coneixements, millorar el seu estat anímic i assolir la pretesa ’il·luminació’. El líder del grup vivia dels pagaments que feien els membres captats per aquestes activitats.

Durant les sessions, els feia passar proves, moltes vegades de contingut sexual, i anava elevant la dificultat a mesura que anava vencent els límits dels seus seguidors. Establia normes de control molt estrictes, com prohibir parlar del que feien a les sessions o perjudicar i evitar les relacions dels membres fora del cercle. En cas que incomplissin les normes o directrius se’ls imposava càstigs i vexacions. En ocasions feia que també participessin en els càstigs altres membres del grup. En alguns casos també hi va haver actituds violentes per part del líder, com ara assotar amb les mans una de les víctimes.

Les pràctiques abusives van arribar a l’extrem d’abusos sexuals, així com el sotmetiment a diversos tipus d’humiliacions, alguns durant anys. Entre els fets denunciats s’inclou l’intent de modificar l’orientació sexual d’alguna víctima, en el que es podria considerar un context de vexacions de caire homòfob.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia