Societat

França accelera el certificat sanitari davant la quarta onada

La presentació del document ja és obligatòria en activitats culturals, esportives o d’oci de més de cinquanta persones, tot i el gran rebuig polític i social

La variant Delta fa que es disparin els casos diaris

El govern francès ha imposat noves restriccions en cinemes, teatres, museus i en esdeveniments culturals, esportius o d’altre tipus que reuneixin més de cinquanta persones davant la quarta onada de la Covid-19. Així, des d’ahir és necessari a França presentar el certificat de vacunació per accedir-hi. El govern vol estendre aquesta mesura a altres actes corrents de la vida social com ara entrar a restaurants, bars i transports de llarga durada, a principi d’agost. Per aquest motiu ha iniciat la tramitació per la via d’urgència del certificat sanitari i ahir es va debatre a l’Assemblea Nacional, enmig d’una gran tensió política amb amenaces de mort incloses a alguns diputats que han donat suport a les últimes mesures sanitàries del president Emmanuel Macron. “El virus no fa vacances”, va advertir el ministre de Sanitat francès, Olivier Véran, davant els diputats, per sortir al pas de les crítiques de l’oposició que l’acusen d’impedir un debat parlamentari més calmat sobre el tema.

El projecte de llei, que avui hauria de passar al Senat, inclou mesures que busquen fomentar la vacunació, davant el desafiament de nombrosos francesos rebutgen, i estableix l’obligatorietat de l’aïllament pels casos positius. Per combatre l’oposició dels antivacunes, Macron va anunciar la generalització del certificat sanitari, que indica que una persona està immunitzada o té un test negatiu de Covid-19, per accedir a la majoria de llocs públics i mitjans de transport. D’aquesta manera, en ple inici del període de vacances estival, el govern compte que aquesta obligatorietat inciti als més reticents a passar per algun dels centres de vacunació. L’anunci de Macron ja va reactivar la campanya de vacunació i el primer ministre francès, Jean Castex, va indicar ahir que s’han fixat un nou objectiu, més ambiciós: tenir 50 milions d’immunitzats abans de final d’agost. “Mentre estem debatent, el virus continua actuant”, va advertir ahir Véran, que va recordar que la incidència de la variant Delta del virus està provocant una explosió de contagis, que s’han doblat en una setmana i que dimarts van arribar als 18.000 nous casos. Si no es fa res, va dir, “a final d’estiu hi haurà un pic pandèmic i els centres hospitalaris, que en l’última setmana han vist increment els ingressos un 37%, tornaran a estar en tensió”. El ministre va esgrimir aquest repunt de la pandèmia per justificar la urgència amb què el govern vol aprova aquesta llei que, segons la seva opinió, recull el bon equilibri entre el combat de la pandèmia i la recuperació de la vida social. “Sense aquesta llei només hi ha dues alternatives, o deixar que el virus torni a escapar-se o confinar la població”, va assegurar el responsable de la sanitat francesa, que va negar que la llei sigui lliberticida com sostenen els seus detractors. Davant els dubtes que genera en molts ciutadans la vacuna, Véran va assegurar que el 96% dels nous casos registrats dimarts corresponen a no immunitzats.

LA XIFRA

96
per cent
de les 18.000 persones declarades positives a França dimarts no estaven vacunades, segons el govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Troben a Cervera una nova espècie de planta fòssil de la família de la vinya

Cervera
medi ambient

Argentona vol reduir a la meitat la població de coloms

Argentona

Drets Socials demana “col·laboració” a l’Ajuntament de Foixà

foixà
turisme

Els paradors de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran rebran una inversió de 18 milions durant els pròxims tres anys

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Stop Creuers demana un compromís “ferm” a l’Ajuntament de Barcelona per reduir els creueristes

barcelona
MEDI AMBIENT

Santa Coloma de Gramenet acumula 400 patinets elèctrics trucats al dipòsit municipal de vehicles

Santa Coloma de Gramenet
MEDI AMBIENT

El fiscal demana presó per a tres directius de Dictesa per l’incendi de la planta de Montornès

BARCELONA
educació

Niubó promet abordar l’“infrafinançament” de la pública però també de la concertada

barcelona
societat

Martínez promet 6.000 noves places a centres de dia

barcelona