Societat

Els Agents Rurals alerten que un llamp pot estar “tres o quatres dies latent” i després causar un foc

Ressegueixen els 500 llamps que van caure al Solsonès per evitar que les brases revifin

Els Bombers han detectat quatre incendis de llamp a la Vall de Rialb

Els Agents Rurals estan resseguint els 500 llamps que van caure aquest dimecres al Solsonès i que van causar dos dels grans incendis que està patint el país: el de Lladurs i el de Castellar de la Ribera. El cap de l’Àrea Bàsica del Solsonès, Jordi Carrasco, diu que han localitzat el llamp causant de l’incendi de Castellar i assegura que és molt important tenir-los controlats i fer-ne seguiment. “Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir”, relata. De fet, assegura que a l’estiu a la Catalunya Central un 36% dels incendis estan causats per llamps. Per això, les unitats d’Agents Rurals porten un equip de primera intervenció i, si la revifada és petita, poden “limitar l’abast del focus” i avisar els mitjans d’extinció.

Quan cau una tempesta de llamps, com va passar dimecres al Solsonès, el Servei Meteorològic de Catalunya “sap dir amb exactitud a on han caigut”. Així ho explica el cap de l’Àrea Bàsica dels Agents Rurals al Solsonès, Jordi Carrasco, que detalla que “tenim les coordenades del llamp i les patrulles dels Rurals poden seguir els llocs on han caigut per descartar que hi hagi punts calents i puguin ser focus de més incendis”.

De fet, Carrasco admet que “és probable” que dels llamps caiguts puguin sorgir focus secundaris: “Un llamp pot estar tres o quatre dies latent i després sortir”. Per això, els Rurals porten un equip de primera intervenció amb extintors per poder actuar d’immediat si localitzen una revifada i evitar que el foc vagi a més.

Vall de Rialb

En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat han informat que han detectat quatre incendis de llamp a diversos punts de la Vall de Rialb, on hi han destinat diverses dotacions i mitjans aeris.

Un d’aquests s’ha localitzat prop de Peramola (Alt Urgell), tot i que la ràpida actuació dels Bombers i sobretot dels mitjans aeris ha permès estabilitzar-lo al cap d’una hora i mitja després .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia