Salut

sanitat

Un expert de l’OMS diu que la verola del mico no trigarà a ser pandèmia

Mas-Coma creu que el canvi climàtic fa que determinades malalties es converteixin en un problema global

Santiago Mas-Coma, expert de l’Organització Mundial de la Salut, ha dit aquest dilluns que no creu que passi molt de temps abans que la verola del mico sigui declarada pandèmia.

Mas-Coma, que també és catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València ha vinculat la difusió de malalties amb la globalització i el canvi climàtic i ha dit que aquest últim és el problema més greu del planeta.

“Les autoritats dels països parlen molt però no fan res, cal continuar treballant per a tractar de convèncer a tots els responsables que això no es pot continuar deixant de costat i que és la prioritat numero u”, ha subratllat.

“Abans no es viatjava tant i les condicions climàtiques dels llocs no permetien establir-se als agents infecciosos que arribaven. Ara no, les condicions que tenim en el sud d’Europa són les mateixes que a Àfrica equatorial, malalties que no teníem s’introdueixen i són molt difícils de parar” i al seu torn des d’Europa s’exporten malalties a altres continents perquè és un problema global.

En la seva opinió cal implementar sistemes de vigilància davant malalties per a les quals no estem preparats, “tot això porta el seu temps i el problema és que aquestes malalties van molt ràpid”.

En aquest context és en el qual ha comentat que no creu que passi molt de temps abans que la verola del mico sigui declarada una malaltia pandèmica, perquè els casos no paren de pujar cada dia i ja s’està introduint a Àsia.

“No és una malaltia greu de la qual la gent mor, però el problema és que el virus ha mutat i això ha incrementat la transmissió d’humà a humà”, ha assenyalat.

Segons el catedràtic, la sanitat espanyola hauria d’estar preocupada perquè el nombre de pacients no para de pujar i aquesta malaltia s’està encavalcant amb les variants BA4 i BA5 del virus SARS-CoV-2.

La pandèmia de covid “no s’ha acabat” i encara que les noves variants són menys patògenes “la mortalitat segueix aquí” en persones que tenen altres patologies.

La preocupació més gran és la nova variant centaurus, perquè les primeres estimacions indiquen que és 18 vegades més contagiosa, si bé és aviat encara per a determinar-ho, ha explicat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia