Infraestructures i serveis

El pas d’un coet fa tancar el trànsit dels aeroports

L’activitat va quedar ahir una hora aturada i hi va haver retards als vols

El pas d’un coet xinés per l’espai aeri de l’Estat espanyol va obligar ahir a tancar els aeroports catalans durant prop d’una hora, lapse en el qual es van suspendre totes les operacions. Entre les 9.37 h i les 10.17 h cap avió es va poder enlairar ni aterrar al Prat ni a Girona, fet que va provocar retards un cop es va recuperar l’activitat.

A primera hora l’Agència Europea de Control Aeri havia advertit que el pas del coet podia provocar retards i desviaments en les rutes aèries durant el matí, entre les 9 h i les 13 h. L’artefacte és un coet CZ-5B, que té una longitud de 18 metres i pesa 23 tones. Es tracta d’un dels més grans que ha entrat a l’atmosfera en els darrers anys, i es va tancar l’espai aeri per precaució. Enaire, el gestor de la navegació aèria, va establir una franja d’exclusió a l’espai aeri de 100 quilòmetres a ambdós costats de l’òrbita del coet. L’entrada no controlada a l’atmosfera de l’aparell va estar monitorada a cada moment, segons va explicar ahir el gestor. La Xina el va posar en òrbita el passat 1 de novembre, com a part de l’estratègia de posar en marxa una estació espacial. L’aparell va caure al Pacífic sud després d’haver passat pel nord de la península Ibèrica.

Segons Aena, no es va cancel·lar cap vol. Sí que va haver-hi retards en 157 vols que operaven al Prat i en una trentena de les illes, d’una mitjana de 30 minuts. A l’aeroport de Girona hi va haver retards d’una hora i mitja en l’arribada i sortida d’un vol a Londres, mentre que a l’aeroport de Reus no hi va haver cap afectació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia