Societat

Coincidència que a Girona el lloguer és escàs i massa car

La Cambra de la Propietat Urbana i detractors dels pisos turístics al Barri Vell i el Mercadal alerten que falta oferta al mercat

Més d’una veu troba excessiu el límit del 15% d’HUT

La decisió de l’Ajuntament de Girona de limitar al 15% el nombre d’habitatges d’ús turístic i llars compartides, aprovada dilluns de manera inicial, ha tornat a posar sobre la taula la falta d’oferta de lloguer a la ciutat. La Cambra de la Propietat Urbana de Girona (CPUG), l’Associació de Veïns del Barri Vell i la plataforma +Barri, -Pisos Turístics coincideixen que no hi ha prou pisos de lloguer i que els preus són massa cars.

El final de la moratòria d’un any de comunicacions prèvies de l’activitat de pisos turístics, vigent des del 18 de novembre del 2021 –el dia de la publicació en el Butlletí oficial de la província (BOP)–, i la pròrroga d’un any més de la suspensió de llicències han coincidit amb l’encariment dels preus del lloguer. El quart trimestre del 2021, el preu mitjà de la fiança era de 624,05 euros i el segon trimestre d’aquest any s’ha enfilat fins als 676,83. Són dades del registre de contractes de lloguer de la Generalitat de Catalunya.

El secretari gerent de la CPUG reconeix que hi ha dos fenòmens: “Ha baixat molt el nombre de contractes de lloguer i hi ha una pujada del preu, que ve d’una baixada [dels anys anteriors]. A nosaltres, ens agrada un mercat sostingut i equilibrat.” A la ciutat, hi ha hagut el primer semestre d’aquest any 1.356 fiances (605 el primer trimestre i 751 el segon). En el mateix període del 2021, n’hi havia hagut 1.809 (862 el primer trimestre i 947 el segon). La CPUG representa uns 5.000 propietaris de la demarcació, on té cinc oficines (dues a Girona).

La recessió i els preus

Costa desvincular la moratòria inicial de pisos turístics de la pujada de preus. “Això és més aviat efecte de la recessió econòmica i de l’increment de preus [de l’energia].” També hi ha contribuït –explica– la suspensió del Tribunal Constitucional de la llei del Parlament de contenció d’arrendaments. Des del 2014, el preu mitjà del lloguer ja ha anat pujant. Fa vuit anys era de 466,02 euros i el 2021 es va acabar amb 624,02 euros.

Les dificultats per accedir a un pis de lloguer i la limitació d’HUT afecten el Barri Vell i una part del Mercadal. Geli, de l’Associació de Veïns del Nucli Històric, considera que el dret a l’habitatge hauria de prevaldre. “No estem d’acord amb cap percentatge si no es garanteix el dret a l’habitatge i no hi ha un parc d’habitatge públic per a joves i famílies i que també inclogui el Barri Vell”, diu amb referència al límit del 15%. Al Barri Vell hi ha el 53% d’HUT de Girona (405 de 764).

A Geli també l’ha molestat “el procediment” pel qual l’equip de govern, de Junts i ERC, ha aprovat, de manera inicial, el canvi del pla general. “No se’ns ha consultat res i no s’ha fet una taula d’habitatge per parlar d’això. I nosaltres vam ser els promotors de l’aprovació de la moratòria”, recorda. Els veïns del Barri Vell eren partidaris d’un pla especial i que la suspensió fos “a tots els barris”.

Un 10%, suficient

Al Mercadal, 22 carrers i places formen part de l’àmbit del pla especial del Barri Vell, és a dir, no hi podrà haver altes d’HUT ni llars compartides durant un any. Pel president de l’Associació de Veïns del Mercadal, Ferran Girón, “aquest 15% de límit és excessiu; amb un 10% n’hi hauria prou”. Assenyala que “no hi ha ni ordre ni concert” tant en els HUT com en els pisos d’estudiants universitaris.

L’aprovació, dilluns, de la modificació puntual del text refós del pla general d’ordenació urbana número 82 per a la regulació d’HUT hauria de ser vigent aquesta setmana.

LA XIFRA

676,83
euros
és el preu mitjà del lloguer a la ciutat de Girona el segon trimestre d’aquest any, segons dades del govern.

LES FRASES

No és que la gent no pugui venir a viure aquí, sinó que falta que la gent que hi viu s’hi pugui quedar
Víctor Geli
SECR. Associació del barri vell
La trampa de la moratòria és que anava lligada a un canvi del pla general. I els grups de l’oposició ho han hagut d’acceptar
No hi ha pisos al mercat i els contractes de lloguer han registrat una caiguda brutal
Miquel Costa
SECRETARI GERENT DE LA CAMBRA DE LA PROPIETAT URBANA DE GIRONA
Estem d’acord que el Barri Vell no ha de ser un parc temàtic, però no ens hem d’escandalitzar: els HUT no influeixen tant en el lloguer

Crítiques al rol de la Taula d’Habitatge

La plataforma +Barri, -Pisos Turístics ha criticat que l’Ajuntament fixi el límit del 15% en pisos turístics a la ciutat. Per Ruth Tramullas, “el percentatge és altíssim; això permetria augmentar el nombre d’HUT a altres punts”. El límit fixat “agreuja la situació d’accés al lloguer”, diu Tramullas, que esmenta que, donant un cop d’ull a dos portals immobiliaris molt coneguts, es veu que “a Girona només hi ha 140 pisos de lloguer”. La plataforma ha decidit que ja no participarà més en la Taula Municipal d’Habitatge: “Fa dos anys que hi anem i demanem que es regulin els HUT. La nostra presència ha estat ignorada”. Tant Tramullas com Víctor Geli diuen que, tenint en compte el 15% del total d’habitatges (48.809 a l’abril), hi podria haver a la llarga un total de 7.321 HUT. L’associació confia que l’equip de govern els rebi per introduir canvis durant l’exposició pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES