Patrimoni
L’atractiu Espai Cràter
Els alumnes d’escoles i instituts han estat dels principals usuaris dels deu primers mesos de vida del centre olotí d’interpretació dels volcans
Els primers deu mesos de funcionament del centre d’interpretació dels volcans Espai Cràter d’Olot han estat més que satisfactoris, des del punt de vista quantitatiu. El dia 30 de desembre va entrar-hi la visitant número 50.000, una xifra rodona que s’ha aprofitat per fer un balanç numèric del flamant equipament, obert al març després d’una inversió de 4,5 milions d’euros, la de més envergadura a la ciutat en aquest segle, junt amb la remodelació del Firal, la plaça mercat i el nou hospital.
Com a col·lectiu, els escolars han estat els principals usuaris de l’Espai Cràter, confirmant d’aquesta manera els centres d’ensenyament com a destinataris preferents de l’oferta d’aquest equipament. N’hi han passat gairebé 7.100 de 140 escoles i instituts, sobretot de Catalunya mateix, però també de la resta de l’Estat i de França. A més d’aquests, se n’hi han de comptar 2.065 que hi han entrat a través de serveis educatius al marge de les escoles. Per als estudiants, la visita al centre d’interpretació s’ha combinat amb tallers i una pujada al cràter del volcà Montsacopa, situat ben a la vora.
Si ens fixem en les dades globals, pràcticament tothom qui ha accedit a l’Espai Cràter ha estat de Catalunya mateix (el 96 %), principalment de la demarcació de Girona (57 %). Dintre d’aquests, el gruix (38 % del total) han estat garrotxins, que en aquest període tenien l’entrada gratuïta. La resta correspon sobretot a visitants procedents de la demarcació de Barcelona (35 %), en especial de l’àrea metropolitana. Quant a estrangers, la meitat han estat francesos. Britànics, alemanys, neerlandesos, belgues i andorrans completen –amb xifres modestes– la llista de visitants forans. És significatiu el rendiment que s’està traient de la sala Magma, un auditori de capacitat mitjana pensat precisament per fer-hi conferències, col·loquis, trobades professionals i concerts de petit format. Institucions, empreses i particulars l’han fet servir per a diversos esdeveniments tant públics com privats. En total, hi han entrat 6.313 persones.
L’entorn
La posada en servei de l’Espai Cràter es va aprofitar per remodelar urbanísticament un entorn que s’havia anat degradant. L’àrea verda que hi ha sobre el centre d’interpretació, que és subterrani, ha millorat sensiblement la zona, fins ara capitalitzada pel cementiri. Paral·lelament s’ha reordenat el trànsit per tal de facilitar l’accés dels autocars al centre d’interpretació i s’ha condicionat per a aquests vehicles un aparcament al costat de l’escola del Morrot.
Un dels arguments amb què es va defensar l’Espai Cràter va ser la repercussió positiva que tindria en la restauració i el comerç del centre de la ciutat. Sobre això encara no s’han facilitat dades.