Societat

Fins a 10 milions més als ramaders per comprar farratge durant la sequera

Acció climàtica incrementa els ajuts per compensar les despeses dels ramats que no puguin pasturar per la sequera

Primer gran paquet de mesures a la Taula Agrària amb subvencions també per apicultors i granges

El Departament Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha acordat el primer gran paquet de mesures amb el sector, a través de la Taula Agrària, que contempla, entre altres acords, ajuts directes per la compra de farratges per la ramaderia extensiva amb l’objectiu de cobrir les despeses que generarà que no puguin pasturar per la sequera durant els pròxims quatre mesos d’estiu. A més, aquests ajuts arribaran també al sector apícola i a les granges de conills, segons ha explicat el govern a través d’un comunicat, que ha quantificat les subvencions en 10 milions d’euros.

A la reunió celebrada aquest matí, s’ha acordat que el departament dona un ajut de 60 euros per cada unitat de bestiar de boví de carn extensiu i d’equí, 15 euros per oví i cabrum de carn extensius, 75 euros per cada cap de boví de llet, i 15 pel cabrum de lleter.A més, els productors de mel rebran 10 euros per arna i les granges 5 euros per conill. Aquest paquet d’ajudes, pensat per cobrir els mesos “més durs”, estarà “disponible com més aviat millor”.

Acció Climàtica ha informat també que aquelles explotacions que ho necessitin es podran acollir a un ERTO temporal per la sequera.

A la Taula Agrària hi ha representants d’Unió de Pagesos, l’associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).

En una atenció als mitjans després de la reunió que ha recollit EFE, el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha destacat que l’ajut als apicultors és molt necessari perquè “la sequera també els ha afectat de manera molt directa”. A més ha detallat, que serà “quatre vegades més gran que l’ajut estatal que contempla el ministeri”.

El coordinador d’Unió de Pagesos, Joan Caball, ha celebrat aquest primer paquet de mesures pactat amb la Generalitat. Amb tot, ha subratllat que amb la part econòmica no n’hi haurà prou, ja que hi ha una “evident manca de farratge”. Davant d’això, ha considerat que caldrà “col·laboració” entre territoris i “imaginació” per aconseguir-ne durant els pròxims quatre mesos.

Caball ha explicat que enguany, a causa de la sequera, “potser la fruita no serà tan gran” i ha fet una crida als consumidors, a les empreses i a les distribuïdores a què la comprin igualment.

El president nacional de la JARC, Joan Carles Massot, ha considerat que tots hem “d’aprendre d’aquesta sequera” i que a partir d’ara “tots els regadius haurien d’estar optimitzats per fer un millor ús de l’aigua”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós
GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART