Infraestructures i serveis

Catalunya suspèn en punts de recàrrega per a vehicles elèctrics

Catalunya va molt endarrerida si vol complir els objectius de la UE pel que fa al desenvolupament de la mobilitat elèctrica. Concretament, i segons la patronal de fabricants d’automòbils, Anfac, caldria triplicar en dos anys el nombre de punts de recàrrega de vehicles.

Segons un comunicat de la patronal, la infraestructura té actualment 4.955 aparells, una xifra que caldria augmentar fins als 15.320 de cara al 2025 si es vol donar un servei correcte als conductors de vehicles elèctrics i complir els objectius europeus d’electrificació.

Anfac recorda que el 2030 s’han de reduir un 50% les emissions de CO2 en turismes i del 55% en vehicles comercials lleugers. De cara al 2035, l’objectiu preveu una reducció del 100% de les emissions. A escala estatal, es recomana passar dels 70.000 punts que es calculen enguany a 120.000 el 2025.

“Els objectius establerts per la Unió Europea no es compleixen només amb l’esforç del sector, sinó que necessiten un gran esforç de la resta d’actors”, assenyala José López-Tafall, director general de la patronal, que hi afegeix: “En matèria de desplegament és imprescindible el compromís del govern i de les comunitats i ens locals per implantar al territori la infraestructura necessària.” “El desenvolupament d’infraestructures de recàrrega d’accés públic és essencial per al desplegament del vehicle electrificat, i aquí hi ha molt per avançar”, conclou el responsable d’Anfac.

Els fabricants i distribuïdors de vehicles ja fa temps que reclamen la implicació de les administracions en la descarbonització i la transició energètica, un dels puntals bàsics serà el desplegament d’una xarxa prou capil·lar i eficient de punts de recàrrega. Coincidint amb el saló Automobile Barcelona, aquesta primavera passada es va organitzar un congrés sota l’epígraf El moment de l’electrificació. Durant la trobada el sector va reclamar ajuts al vehicle elèctric i, sobretot, el desenvolupament d’una xarxa pública de recàrrega immediata . Segons els fabricants, els clients encara tenen “incertesa” a l’hora d’adquirir un vehicle elèctric, ja que la xarxa actual no garanteix ni de bon tros l’autonomia dels vehicles que en depenen.

Durant aquell congrés, Jaume Roura, president de Fecavem, que juntament amb Anfac havia organitzat aquell esdeveniment, va recordar l’antiguitat del parc automobilístic que arrossega l’Estat espanyol, que es calcula que és d’uns catorze anys. Per Roura, això demostra que “alguna cosa s’està fent malament”, ja que aquest parc hauria d’estar molt més actualitzat pensant en els objectius de descarbonització, una modernització que en bona part no es fa, segons les patronals, precisament per la falta de garanties que tenen els usuaris sobre si podran carregar els seus nous vehicles.

Aquest desplegament de punts també és una de les reivindicacions del manifest que van signar ja fa alguns mesos la Cambra de Comerç de Barcelona, les patronals Foment del Treball Nacional i Pimec, i el Consell General de Cambres de Catalunya, arran del repte de la transició energètica i de la necessitat d’assolir els objectius de reducció d’emissions derivats de la situació d’emergència climàtica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Reus torna a homenatjar la rosa, el símbol de la ciutat

REUS
medi ambient

Identificats els autors de nou abocaments a Lleida

LLEIDA
mobilitat

Tarragona torna a canviar la regulació de l’aparcament a Joan XXIII

Tarragona
MEMÒRIA

ERC urgeix a restituir el faristol malmès de ‘la casa dels horrors’

barcelona
salut

Detecten un centenar de càncers de còlon i recte en deu anys

palamós

Reobren parcialment les dutxes dels equipaments esportius municipals

Gavà
educació

Denuncien més agressions verbals i físiques a docents als centres de Sant Adrià de Besòs

SANT ADRIÀ DEL BESÒS

Diversos municipis del Gironès i la Selva superen els 50 litres de pluja

girona
judicial

Condemnats quatre mossos per detenir il·legalment, vexar i agredir un jove pel toc de queda

BARCELONA