Vilanova i la Geltrú
Recuperen els antics aiguamolls de la platja Llarga de Vilanova i la Geltrú
La platja Llarga de Vilanova i la Geltrú recuperarà els aiguamolls i llacunes que històricament havia tingut. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú vol recuperar un espai de 10 hectàrees situat a primera línia de mar que va desaparèixer fa més d’un segle. El pla general del 2001 va qualificar la zona com a urbanitzable, fet que va dur a obrir carrers i a la compra de terrenys per part d’una constructora. Fa vint anys, però, l’Ajuntament va frenar el desenvolupament urbanístic per risc d’inundabilitat i per la voluntat de preservar l’espai natural. Després de petites actuacions, ara s’encamina el final de la renaturalització amb la recuperació de les llacunes, la introducció de 7.000 plantes d’espècies autòctones i l’obertura d’un centre de visitants l’any que ve.
El govern municipal assenyala que la renaturalització ha estat molt lenta per motius econòmics, i celebra que una recent subvenció europea dels fons Feder hagi permès posar l’accelerador i concretar la recuperació i obertura de l’espai. En concret, el consistori ha rebut 180.000 euros, als quals se sumen 180.000 euros més de fons propis.
Segons la regidora d’Espai Natural i Emergència Climàtica, Iolanda Sánchez, els diners s’estan destinant a retirar els carrers que es van urbanitzar fa més de vint anys. S’han retirat les voreres, els fanals i s’ha aixecat l’asfalt “per treure les restes de tota una operació urbanística que per sort va quedar aturada”.
En una segona fase, han entrat excavadores al recinte per generar l’espai que antigament havien ocupat tres aiguamolls que suposen una superfície de més de 9.000 m². D’aquesta manera, a mitjans d’aquest desembre ja s’han obert dues llacunes, que s’estan començant a omplir amb aigua freàtica, en espera que arribin pluges o algun temporal de mar que n’apugi el nivell.