Societat

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

Un estudi apunta que el fet que la Terra giri més lentament afecta la coordinació de l’hora mundial

L’augment del desglaç polar a causa del canvi climàtic està fent que la Terra giri més a poc a poc, la qual cosa pot afectar la coordinació de l’hora mundial i afegeix un element a la discussió sobre com sincronitzar els rellotges atòmics amb la rotació del planeta.

Un estudi que publica la revista Nature, signat per Duncan Carr Agnew, de la Universitat de Califòrnia en Sant Diego (els EUA), i que recull l’agència Efe, apunta que el desglaç a Groenlàndia i l’Antàrtida pot haver reduït, més ràpidament que abans, la velocitat angular de la Terra.

Moltes activitats en el món des d’Internet, els mòbils o els mercats financers necessiten una escala de temps coherent, normalitzada i precisa, la que proporciona el Temps Universal Coordinat (UTC), respecte a la qual es calculen totes les altres zones del món.

La UTC ve fixada pels rellotges atòmics (TAI), però tenint en compte el ritme de l’angle de rotació de la Terra –UT1–, el qual varia. Per a ajustar tots dos rellotges ha estat necessari, en diverses ocasions des de 1972, afegir un segon intercalar, és a dir, fer que un minut en concret duri 61 segons.

Tot i que un segon pugui semblar poca cosa, explica Efe, en l’actualitat són moltes les activitats a la xarxa que depenen de servidors amb temps molt exactes. Per això, afegeix l’agència, el codi que porta el compte del temps en cada ordinador sol estar dissenyat per a manejar aquest segon extra ocasional.

Fins ara, la rotació de la Terra s’havia anat fent gradualment més ràpida, de manera que el temps UT1 corria més de pressa que el dels rellotges atòmics.

Això implica que amb els anys l’hora UTC hauria de perdre un segon per a mantenir la sincronia, és a dir, l’últim minut d’un any determinat tindria 59 segons.

L’escalfament global ha provocat un augment del desglaç a l’Àrtic, una aigua que en fondre’s va a l’oceà i eleva el nivell de la mar, la qual cosa equival a una transferència de massa des dels pols a l’equador. Això alenteix la velocitat de rotació de la Terra, explica l’autor en un comunicat recollit per Efe.

L’alentiment de la rotació de la Terra causada pel desglaç i per canvis en el moviment del seu nucli, ha retardat el moment de prendre la decisió de si és necessari o no incloure un segon intercalar negatiu i dona més temps per a preparar-se.

La idoneïtat de continuar usant segons intercalars és un tema que encara discuteix la comunitat internacional, que tampoc s’ha pronunciat sobre si un en sentit negatiu seria necessari.

En cas de decidir-se, seria la primera vegada en la història que s’aplicaria un segon intercalar negatiu, per la qual cosa serà difícil assegurar-se que tots els ordinadors interconnectats del món puguin romandre sincronitzats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona