Societat

Vida social

Besalú va tenir el seu ‘Gernika'

Un taller reuneix experts i neòfits per pintar a la seva manera un fragment de l'obra de Picasso i fer-ne una recomposició a escala real

Una acció individual que de manera aïllada no té sentit, sí que pren un significat quan passa a formar part d'un tot. O, dit d'una altra manera: millorem com a individus quan ens relacionem amb els altres. Aquesta és la metàfora que es desprèn del taller experimental de pintura que va tenir lloc dissabte a l'antic hospital de Sant Julià de Besalú, amb el cèlebre Gernika com a font d'inspiració. Els participants en De la part al tot havien d'agafar alguna de les 226 porcions en què prèviament s'havia fragmentat el quadre de Picasso i, a partir d'aquest model i amb l'ajuda de pintures, recrear el seu tros sobre paper, cadascú a la seva manera. Tot seguit, s'havia de posar cada peça aïllada al seu lloc i s'obtenia, així, una sorprenent variació, i a escala real, del Gernika.

A la convocatòria s'hi van apuntar 25 voluntaris procedents d'arreu del país, alguns amb experiència pictòrica, altres totalment neòfits, joves i veterans, innovadors i clàssics. Els voluntaris podien dur el material de casa seva i també podien optar per la proposta dels organitzadors, que era que s'elaboressin els colors allà mateix, a partir dels pigments naturals que se'ls oferia. Amb la complicitat de l'Ajuntament, que els va donar tota mena de facilitats –recalca Puig– el taller es va iniciar a mig matí i a les sis de la tarda ja tenien enllestida la feina. No es pot dir que el Gernika de Besalú tingués gaire a veure amb l'original –la violenta harmonia en blanc i negre va desaparèixer–, però es va aconseguir una composició de colors molt atractiva per la seva contundència cromàtica. “El resultat va ser espectacular, vam quedar de pedra”, va manifestar ahir Pep Puig, impulsor de la iniciativa junt amb Marta R. Peribáñez. Per sort o per desgràcia, el trencaclosques acabat va ser tan efímer que només va existir durant uns minuts: els autors es van endur la seva creació particular a casa seva. “Evidentment, el quadre final és interessant, però a nosaltres ens importava sobretot el procés”, indiquen Puig i Peribáñez, que treballen en el camp de l'artteràpia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
tradicions

Publicat el videoclip de la festa major de Lleida

LLEIDA
MEDI AMBIENT

Parasiten figueres de moro per eradicar-les del Cap de Creus

EL PORT DE LA SELVA
urbanisme

Inicien l’asfaltatge de la rambla Catalunya de Barcelona

Barcelona

L’anella ciclista de Mataró, pendent d’un nou full de ruta

Mataró
transports

Retards a tot Rodalies per una avaria, unes obres i més robatori de cable

barcelona
societat

Nova edició del Festival de Murals i Art Rural de Penelles

Penelles
La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET