Societat

L'inici del curs no és igual per a tothom

Són els euros que es destinen per alumne a material escolar

L'any 2015 Càritas va ajudar 190 famílies amb més de 20.000 euros

La Constitució Espanyola proclama el dret a una educació pública i gratuïta. Tanmateix, la realitat no s'ajusta exactament a aquesta declaració. Amb la tornada a l'escola els pares i mares han de fer front a una despesa que oscil·la entre 90 i 150 euros per alumne que es destinen a pagar el material escolar. Aquest material pot incloure elements fungibles que s'utilitzen durant el curs, llibres, quaderns i activitats, o visites externes que realitzaran els alumnes.

Càritas atén un nombre important de famílies que no poden assumir aquestes despeses, ja sigui perquè els pares estan a l'atur o perquè són el que s'anomena treballadors pobres, persones que, malgrat treballar, no disposen d'ingressos per superar el llindar de la pobresa.

L'any 2015, Càritas Diocesana de Girona va realitzar 190 ajudes de material escolar a aquestes famílies, la qual cosa representa una despesa de més de 20.000 euros del pressupost del Servei d'Ajuda Econòmica. Enguany, durant els mesos de juliol i agost ja s'han adjudicat ajudes per valor de 10.000 euros, una quantitat que augmentarà notablement durant el pic de sol·licituds, els mesos de setembre, octubre i novembre. L'experiència de Càritas ens alerta que els alumnes que no han pogut rebre aquestes ajudes acaben exclosos de la resta del grup, en la mesura que no poden realitzar sortides ni activitats o que no poden quedar-se els materials amb els quals han estat treballant a classe o, en alguns casos puntuals, no disposen dels llibres necessaris per continuar l'aprenentatge a casa.

Tot plegat ens dibuixa un escenari de segregació i de pobresa infantil en un entorn ben proper, com són les escoles públiques dels nostres pobles i ciutats. Càritas lluita contra aquesta situació mitjançant una campanya de captació amb la col·laboració d'Abacus Cooperativa i al costat dels serveis socials i de la resta d'entitats socials, amb l'objectiu de fer desaparèixer aquesta bretxa de desigualtat i aconseguir que l'escola pública sigui realment gratuïta i inclusiva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Serveis

Reforcen la cobertura 5G al litoral de Barcelona coincidint amb la Copa Amèrica

BARCELONA

Un marcador diferencia entre celiaquia i sensibilitat al gluten

Terrassa
SOCIETAT

L’ACA estudiarà com reduir el risc d’inundació del Monestir de Montserrat

Monistrol de Montserrat
ECONOMIA

Màxim recàrrec turístic a partir d’octubre: 4 euros per persona i nit

BARCELONA

Un estudi vincula mala salut i deteriorament emocional durant la pandèmia

GIRONA
salut

La barreja d’esport i música, per lluitar contra l’estigma de les malalties mentals, aterra al Berguedà

Olvan

El museu que més vocacions científiques genera està de celebració

Barcelona

La UE fixa el rumb cap a una IA a dues velocitats

Barcelona
salut

Prova pilot per tractar trastorns alimentaris amb realitat virtual

Tarragona