Societat

Neus Munté estableix contactes a la Catalunya Nord

La consellera de la Presidència vol estrènyer els vincles culturals, lingüístics i també econòmics amb Perpinyà

Ha visitat la delegació del govern, l'Ajuntament i una escola de la Bressola

La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha estat de visita oficial a Perpinyà amb l'objectiu d'estrènyer els vincles culturals, lingüístics i també econòmics amb la Catalunya del Nord. Durant el matí, Munté ha visitat la Casa de la Generalitat que, des de 2003, és la seu del Govern de la Generalitat a la Catalunya del Nord. Posteriorment, s'ha desplaçat fins a l'Ajuntament de Perpinyà –on ha signat al llibre d'honor- i ha acabat la visita a una de les escoles de La Bressola. Munté ha remarcat que cal impulsar les relacions tant comercials com des del punt de vista d'infraestructures i també culturals entre les dues bandes dels Pirineus i ha remarcat la feina que, en aquest sentit, es fa des de la Casa de la Generalitat. També ha reconegut la “tasca ingent” de La Bressola per a la difusió i aprenentatge de la llengua catalana i ha assegurat que el Govern hi continuarà col·laborant

Munté, és la primera consellera que aquest mandat visita la capital de la Catalunya del Nord. Segons ha declarat, és una visita que tenia molt d'interès en fer perquè considera que cal estrènyer vincles entre una banda i l'altra dels Pirineus. La consellera i portaveu del Govern ha estat en primer lloc a la Casa de la Generalitat, la seu del Govern a la Catalunya del Nord i que, a més, està adscrita al Departament de Presidència. També l'ha acompanyat durant la visita el secretari general del departament, Joaquim Nin. El director de la Casa de la Generalitat, Josep Puigbert, ha estat l'encarregat de rebre la consellera i ensenyar-li les instal·lacions. Entre d'altres, l'edifici (que és propietat del Govern i es va inaugurar el 2003) compta amb una sala d'exposicions, una oficina d'informació turística, una sala d'actes i d'altres dependències on, per exemple, es fan classes de català. La consellera ha tingut l'oportunitat de conèixer de primera mà els projectes amb què treballa l'equip, amb qui s'ha reunit per conèixer més detalls de la seva feina diària. “La Casa de la Generalitat és una finestra d'oportunitats per als dos territoris, fa temps que hi treballem i volem mantenir i incrementar les relacions”, ha destacat Munté, que apunta que el que més interessa el Govern de la Generalitat és tot allò que té a veure “amb el progrés de les persones i la generació d'oportunitats”. La consellera de la Presidència ha posat de relleu “la multitud de vincles” que existeixen entre banda i banda dels Pirineus i s'ha compromès a seguir treballant per incrementar-los. Seguidament, Munté ha visitat l'Ajuntament de Perpinyà. L'alcalde, Jean-Marc Pujol, havia de rebre la consellera però no ho ha pogut fer per problemes de salut. En el seu lloc, tres regidores de l'equip de govern municipal han donat la benvinguda a Munté, li han fet una breu visita per les instal·lacions de l'edifici i li han demanat que signés al llibre d'honor. La consellera també ha aprofitat l'estada a Perpinyà per visitar un dels centres de l'escola immersiva en català de La Bressola. Concretament, es tracta d'un dels primers centres que es van posar en funcionament ara fa just 40 anys i que, en l'actualitat, acull uns 200 alumnes d'entre 2 i 11 anys que cursen estudis en català. La consellera ha reconegut la “tasca ingent” que fan des d'aquestes escoles per difondre i ensenyar el català i s'ha compromès a mantenir el suport i la col·laboració del Govern de Catalunya. Munté ha afegit que en totes les visites oficials que membres del Govern fan “fora de Catalunya” intenten explicar amb “normalitat i correcció” el moment polític del país. “Sempre en parlem respectant visions i accents d'altres territoris però tenim un repte democràtic de primer ordre que hem d'explicar arreu”, ha declarat Munté. Segons assegura, amb la Catalunya del Nord hi ha molts vincles i es coneix bé allò que passa al Parlament de Catalunya i a la societat catalana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia