Societat

Aiguats de tardor

La història es repeteix

Les imprudències a l'hora de travessar les rieres en ple temporal és la causa principal dels incidents durant els xàfecs

Cauen 300 l/m² en l'aiguat al Maresme i és l'episodi de pluges més important de l'any a Catalunya

La història s'entossudeix a repetir, de tant en tant, episodis. És el cas de les rierades al Maresme en els dies que hi plou amb intensitat. Dimecres es va viure un temporal de rècord que, en molts de casos, no tenia precedents. Es calcula que en l'aiguat dels darrers dies van caure a la comarca fins a 300 litres per metre quadrat i ja s'ha convertit en l'episodi de pluja més important de l'any a Catalunya. La quantitat equival a més del 40% de la precipitació total al llarg de l'any de mitjana.

El Maresme és terra de rieres, i l'orografia d'aquest territori allargassat tan particular, amb la muntanya tan a tocar de la platja, pot passar de ser un paratge idíl·lic a convertir-se en un autèntic malson. Justament fa vint anys la comarca va viure uns aiguats immensos que van provocar la baixada ferotge de l'aigua per aquests torrents i, com en aquests últims dies, també s'hi va haver de lamentar la mort d'una persona engolida amb el seu cotxe per una revinguda sobtada d'una riera. En el ja llunyà 1996 moltes rieres encara no passaven per sota terra ni s'hi havia fet cap actuació per evitar-ne els desastres quan plou, l'aigua hi baixa amb força o hi va d'ample.

Aquell any a Cabrils la tempesta va tornar a ser-ne la protagonista, amb 149 litres per metre quadrat. La quantitat sembla poc important al costat dels 220 que hi van registrar dimecres passat. Vint anys després, però, també s'ha vist que pluja i rieres són sinònim de perill amb el mateix resultat: un conductor mort arrossegat per la riera, en aquest cas a Vilassar de Mar.

Les imprudències

Tot i que no està confirmat oficialment, tot indica que va ser una imprudència –segons alguns testimonis– la que va acabar desencadenant aquest tràgic succés. Un cop més la història s'ha repetit. En l'episodi de pluges d'aquesta setmana, però, s'hi han d'afegir altres temeritats que, per sort, han tingut un final més feliç. El mateix dia del fatídic incident de Vilassar de Mar, al municipi veí de Cabrera hi van registrar altres casos d'eixelebrament a l'hora de travessar les rieres com si res no hagués passat.

Un va ser la família que amb el cotxe va intentar creuar el torrent dels Vinyals. Tres integrants van sortir del vehicle pel seu propi peu, però l'última persona la'n van haver de rescatar. Al mateix pas subterrani és on una altra noia es va poder subjectar a la barana en ser engolida metres més amunt, quan creuava la rambla a peu al veïnat del Pla de l'Avellà, i a un altre conductor el treien de mar uns surfistes que es feien creus del seu poc seny.

Però la llista no s'acaba aquí. Quan tot just havia passat una mica més de 24 hores del fatal episodi de Vilassar de Mar, la policia local del mateix poble va haver de rescatar, sanes i estàlvies, sis persones que circulaven amb dos vehicles per la riera de Vilassar de Dalt, a l'altura de l'hípica Rossell, quan van ser arrossegades per l'aigua. Dimecres a Argentona els agents locals també van haver d'actuar a corre-cuita quan un motorista es va fer el valent i va creuar la riera de Clarà. Exemples com aquests demostren no tan sols que la història es repeteix, sinó que l'ésser humà és capaç d'ensopegar dos cops amb la mateixa pedra.

Aquestes actituds de despreocupació fan que les autoritats, des del conseller d'Interior, Jordi Jané, fins als alcaldes i regidors, no s'hagin cansat de repetir la necessitat d'extremar la prudència, i més si hi ha una riera a prop. Aquesta pèrdua de respecte és més greu si els accessos estan tallats i estan ben senyalitzats, una prova dels riscos als quals s'exposen les persones que les intenten passar, ja sigui amb cotxe, a peu o en moto. “S'ha de mentalitzar a la ciutadania que faci cas de les indicacions”, insisteix a dir l'alcalde de Cabrera de Mar, Jordi Mir (CiU). “La gent ha de complir les senyalitzacions, i si veu la impossibilitat de creuar una riera ha de recordar la crida a la precaució que es fa des de les administracions”, va advertir dia rere dia l'alcalde de Vilassar de Mar, Damià del Clot (ERC).

Els desperfectes

Quatre dies després de les pluges torrencials, els afectes continuen ben visibles a les poblacions més afectades del Baix Maresme. Ahir Del Clot va admetre que ara com ara el que preocupa, especialment, és la necessària actuació urgent a la riera de Vilassar de Dalt, que està molt malmesa i, en molts punts, està descalçada, però també bona part dels equipaments públics del municipi, com ara escoles. Els alumnes, en alguns casos, han hagut de traslladar-se d'edifici per esquivar les goteres i els danys estructurals. “Si no torna a ploure no hi haurà problemes, però si ho torna a fer, la situació es pot complicar encara més”, va dir l'alcalde de Vilassar de Mar.

Cabrils, per la seva banda, és objecte de desperfectes sobretot per a determinats llocs on hi ha hagut greus esllavissades, però confien que tots es puguin resoldre durant els propers dies. “El que continua pendent són els desperfectes a algunes cases particulars”, reconeix l'alcaldessa, Lina Morales, que espera que les companyies d'assegurances s'afanyin a actuar-hi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona