Societat

gastronomia

Innovació

La queixalada futurista

El restaurant La Boscana es converteix en un taller experimental per cuinar menjar fet amb una impressora 3D

El projecte gastronòmic, inèdit a l'Estat espanyol, neix a Anglaterra i està avalat per dos xefs lleidatans

La cuina del futur ha arribat al restaurant La Boscana de Bellvís, al Pla d'Urgell. Ho ha fet a través de plats elaborats mitjançant uns prototips d'impressores 3D. Les màquines s'encarreguen de confeccionar els plats a partir de dissenys digitals.

La idea, presentada a Bellvís aquesta setmana, forma part d'un projecte pioner liderat per Food Ink, autoproclamat com el primer restaurant d'impressió 3D del món, nascut a Anglaterra, i té la participació de dos xefs lleidatans, Mateu Blanch i Joel Castanyé. Ells són els responsables d'haver reconvertit els plats de la carta de La Boscana al format 3D.

La impressora funciona amb unes “xeringues” a què s'incorpora el menjar triturat fins aconseguir “l'estructura adient”. Durant tres dies, els paladars més agosarats en innovacions gastronòmiques han pogut degustar aquests plats futuristes. El preu: 180 euros.

If you can make it in Lleida, you can make it anywhere” (‘Si pots fer-ho a Lleida, pots fer-ho arreu') és el que respon un dels fundadors de Food Ink, Marcio Barradas, quan se li pregunta el motiu pel qual han decidit escollir La Boscana de Bellvís per portar per primera vegada a l'Estat el seu projecte de plats elaborats amb impressores 3D. En aquest sentit, explica que el desafiament que s'han plantejat amb el projecte és demostrar que, tot i que les “les màquines són tecnologia”, els plats contenen ingredients que ja s'ingerien fa 100 anys, sense química, ni colorants, ni adulterants. És aquí on intervé la filosofia del treball de Joel Castanyé i Mateu Blanch amb les seves receptes. A més, Barradas destaca que han triat Lleida perquè els agrada fer servir alguns productes com ara els que elabora l'horticultor ecològic de Balaguer Josep Pàmies o els vins del celler de Penelles Tomàs Cusiné.

La previsió de Food Ink és fer una gira internacional al llarg del 2017, que està previst que passi per ciutats com ara Nova York, Singapur o Buenos Aires. En tot aquest recorregut, està previst que els acompanyin els cuiners lleidatans Castanye i Blanch, i serà a l'agost de l'any que ve quan s'establiran definitivament a Dubai, amb un restaurant que també serà imprès, a base de materials com ara el fang o el ciment. A part d'aquesta seu aràbiga, Food Ink vol obrir dos restaurants més físics que seran com una “cadena de la franquícia”. Per la seva banda, el xef de La Boscana, Joel Castanyé, ha explicat que per poder imprimir els plats elaboren puré o crema amb els ingredients que l'han de formar i, llavors, el posen dins unes xeringues que, posteriorment, fan de punter de la impressora 3D. Segons Castanyé, aquesta manera de treballar, que no deixa de ser una fórmula més per fer els acabats dels plats, suposa un “model inacabable”, de manera que, quan aquesta màquina deixi de ser un prototip i comenci a entrar a les cuines professionals, es veuran “coses sorprenents”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Planten el Dimoni de les Festes de Maig a Badalona

Badalona
equipaments

Enderrocament “d’urgència” i “per seguretat” de l’edifici de l’Escola de Vela

platja d’aro
sequera

Només 17 hm³ per als regants al Baix Ter

LA TALLADA D’EMPORDÀ
urbanisme

Adjudiquen la rehabilitació de les cases del castell d’Amposta

AMPOSTA
GIRONA

Finalitzen les obres de l’enllumenat d’accés als jardins de les Pedreres

GIRONA
GIRONA

Tallen el pas per sota del viaducte al carrer Pedret per un despreniment

GIRONA
Societat

Mor Tuni Jordana, activista cultural i fundadora de la Gralla de Granollers

solidaritat

Pineda de Mar, Calella i Salou acullen 25 infants ucraïnesos durant tres setmanes

PINEDA DE MAR
patrimoni

El jaciment ibèric de Puig Castellar, declarat Bé Cultural d’Interès Nacional

Santa Coloma de Gramenet