Societat

L'esforç de posar-se al lloc de l'altre

El dia 5 de desembre és el Dia Internacional del Voluntariat

La societat ha pres consciència del seu poder transformador

La crisi ha generat una resposta de la ciutadania caracteritzada per l'augment de la solidaritat entre les persones i la creació de moviments en defensa dels drets socials. La societat ha pres consciència del seu poder transformador i s'ha organitzat en entorns col·laboratius i de participació per crear una realitat més justa i allunyada dels efectes de la crisi. L'investigador nord-americà John Seely Brown, que ha teoritzat àmpliament sobre aquest fenomen, afirma que estem evolucionant des de “penso i després existeixo” a “participo, per tant, existeixo”. Les persones volen ser protagonistes d'un canvi social. I una de les formes més efectives de participació i transformació social és el voluntariat. Les entitats que treballen amb el voluntariat, com Càritas –que té més de 2.500 voluntaris a la demarcació de Girona–, es bolquen en la defensa dels drets socials, especialment de les persones més vulnerables. Les persones viuen el voluntariat com una forma de vida, una opció de participació social basada en la solidaritat. Fran Quirós, responsable de voluntariat de Càritas, assegura que “el voluntariat en tota la seva amplitud i opcions és la màquina que mou el món, una autèntica revolució transformadora, perquè és la forma d'amor més gran que podem experimentar”.

A Càritas considerem el voluntariat com l'expressió col·lectiva més important de solidaritat, i el fomentem com a eina transformacional. Cal, però, un voluntariat responsable, que tingui un compromís amb ell mateix, amb les entitats, amb la societat i, especialment, amb la persona a qui acompanya, que mira a l'altre als ulls, que l'acull i el respecta, que l'ajuda sense minimitzar tot el que l'altre és capaç d'aconseguir per ell mateix. El voluntariat ha de fer que la persona se senti valorada, escoltada i estimada, algunes vegades s'ha de ser conscient que algunes persones només tenen aquest recurs. Ha de tenir capacitat per dedicar temps a la persona, compartir moments de trobada i fer l'esforç de posar-se al lloc de l'altre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona