Societat

patrimoni arquitectònic

Proposen fer una torre de Suècia a Barcelona perquè la de Berga és “un nyap”

Una associació barcelonina treu valor a la restauració berguedana perquè no es va fer amb fusta original

L'exalcalde sosté que s'hi va donar solidesa

L'associació Amics de la Torre de Suècia considera que Barcelona hauria de tenir la seva pròpia Torre de Suècia. Es tracta d'una edificació que es va fer per l'exposició del 1929 i que posteriorment es va cedir a Berga i que ara ha perdut una part del seu barret a causa de la deterioració. Segons el president de l'entitat, Jairo Narváez, tant la restauració que es va fer del pavelló, l'any 1998, com la torre que es va inaugurar al davant el 2008 no tenen cap tipus de valor arquitectònic perquè no estan fetes amb el material que tenien les construccions del 1929.

Per això, Narváez fa temps que està movent fils per construir una torre de Suècia a Barcelona “feta pels suecs i fidel a l'original”. De moment, ha habilitat un punt d'informació a Montjuïc per tal que els visitants puguin descobrir la història de la torre. El següent pas, diu, l'ha de fer l'Ajuntament de Barcelona. Confia que el consistori barceloní impulsi “a curt termini” la construcció d'una torre com la del 1929 a la ciutat comtal.

“És una còpia barata”

Segons l'associació, les construccions de Berga no representen el llegat suec de l'any 1929 i, per això, cal invertir per recuperar un patrimoni que, recorden, “no pertany a Berga”. Narváez ha assegurat que les restauracions de la torre i el pavelló a Berga són “nyaps” i, per això, no li estranya el seu estat actual. En aquesta línia, el president de l'associació carrega contra la gestió del govern de Berga d'aquella època. “És normal que caigui si és una còpia barata feta amb el material que li va donar la gana a qui manava aleshores”, sosté.

L'exalcalde ho nega

L'aleshores alcalde de Berga, Jaume Farguell, ja ha desmentit la teoria de Jairo Narváez. En declaracions a aquest diari, l'exalcalde ha reconegut que el material no és el mateix que el de l'exposició del 1929, però ha desmentit que Narváez n'estigués al marge. Segons ha dit l'expolític, Narváez va seguir les obres i hi va donar el vistiplau, però “unes desavinences personals” van fer canviar el seu discurs. Pel que fa a la restauració, Farguell ha explicat que si el pavelló i la torre fossin del mateix material que l'any 29, “no haguessin durat ni quatre dies”. L'exalcalde ha dit que es va optar per “donar solidesa a l'edifici”, tot i que això comportés construir-lo amb altres materials.

A més, Farguell ha constatat que construir l'edifici amb els materials originals hagués resultat molt car. “Hi va haver un esforç molt gran de totes les administracions i no estàvem en condicions d'exigir gaire”, assegura. En aquest sentit, l'expolític berguedà recorda que ell mateix va estar treballant “colze a colze” amb el president Jordi Pujol perquè els edificis suecs, patrimoni de l'Ajuntament de Barcelona, fossin restaurats a Berga.

LES FRASES

La torre de Berga és una còpia barata, feta amb el material que li va donar la gana a qui manava aleshores
Jairo Narváez
president de l'associació d'amics de la torre de suècia
Si haguéssim fet els edificis amb el mateix material que l'any 29, no haurien durat ni quatre dies
Jaume Farguell
EXALCALDE DE BERGA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona