Experts juristes aplaudeixen la decisió i recorden que la presó provisional no és una condemna

Defensen que la privació de llibertat preventiva és una mesura excepcional

L'opinió pública generalitzada no coincideix amb la dels experts. Ara que l'Audiència ha avalat la decisió del jutge Solaz de mantenir els dos principals imputats en llibertat, juristes de reconegut prestigi aplaudeixen la resolució i adverteixen que la presó preventiva mai es pot convertir en una norma quan sempre s'hauria de considerar una mesura excepcional. El penalista Pau Molins, advocat de Fèlix Millet, més enllà de la seva satisfacció com a part implicada, va destacar ahir que la decisió de l'Audiència respecta plenament l'esperit de la reforma de la llei d'enjudiciament criminal i la doctrina del Tribunal Constitucional sobre la institució de la presó preventiva. Més lacònic va ser el magistrat i portaveu de Jutges per la Democràcia, Miguel Ángel Gimeno, que va recordar amb intenció que la de l'Audiència és la segona opinió col·legiada sobre el cas –la primera va ser la del jutge que instrueix la causa–. Eva Labarta, advocada penalista i secretària de la junta de govern del Col·legi d'Advocatsva ser més atrevida i va assenyalar que el que realment hauria de preocupar és que els jutges abusin de la figura de la presó provisional fins al punt de fer-ne un ús frívol. El penalista gironí Carles Monguilod comparteix aquestes opinions i afegeix que en cap cas la presó provisional es pot entendre com una pena anticipada, tot i que entén els dubtes que això pot generar als ciutadans. Monguilod és partidari de fer pedagogia social per fer entendre que la presó preventiva és una mesura estrictament excepcional i que el més important és que la instrucció es faci en les millors condicions perquè el cas arribi a judici amb les màximes garanties per emetre una sentència justa. Els experts igualment són contraris a comparar el cas Millet amb el cas Pretòria i recorden que en els dos casos les mesures dels jutges són estrictament legals.


ELS EXPERTS OPINEN

PAU MOLINS
Advocat penalista i defensor de fèlix millet
«A més d'avalar la nostra tesi, la decisió respecta l'esperit amb què va ser reformada la llei d'enjudicia-ment criminal»
MIGUEL ÁNGEL GIMENO
MAGISTRAT DE L'AUDIÈNCIA DE BARCELONA I PORTAVEU DE JUTGES PER LA DEMOCRÀCIA
«És una decisió conforme a dret i com a tal cal respectar-la. A més, és la segona opinió col·legiada sobre el cas»
EVA LABARTA
ADVOCADA PENALISTA I SECRETÀRIA DE LA JUNTA DE GOVERN DEL COL·LEGI D'ADVOCATS de barcelona
«El que ens hauria de semblar un escàndol són les presons provisionals que es dicten frívolament. La presó ha de ser l'últim recurs»
CARLES MONGUILOD
ADVOCAT PENALISTA
«És una decisió impecable. La presó provisional mai no es pot entendre com una pena anticipada, encara que costi d'entendre als ciutadans»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Vilassar, punt de peregrinació per als amants de la fotografia analògica

Vilassar de Dalt
LA CRÒNICA

Invitació a recordar un savi protector

L’ESTARTIT

L’expresident de l’EMD justifica desplaçaments per l’activitat

L’ESTARTIT
MEMÒRIA HISTÒRICA

Cassà rescata de l’oblit l’atleta i actriu Aminda Valls amb el nom d’un pavelló

CASSÀ DE LA SELVA
Societat

Tanca un recurs social i deixa 320 nens de Badalona i Santa Coloma sense atenció

Badalona
societat

Càritas alerta que ha arribat al límit

Barcelona
Societat

Mor Josep Maria Giralt, excap de protocol de la Cambra de Comerç de Girona i exdirectiu del Girona FC

S’aprova la delimitació del solar on aniran 80 pisos de lloguer social

BLANES
successos

Desmantellada una plantació de marihuana a Igualada

Igualada