Societat

Suport al procés sobiranista

11-S

Samarreta feta a casa

La samarreta oficial de l’ANC per a la Diada es produeix íntegrament al Maresme, des del teixit fet a Arenys de Munt fins a la confecció en diversos tallers de Mataró

Calculen arribar a distribuir prop de 300.000 unitats

No han fet vacances aquest estiu però no els importa. L’encàrrec per confeccionar la samarreta oficial de l’ANC per a la Diada els va arribar a principi de juny i des d’aleshores a l’empresa Rosdan & Imago de Mataró no han descansat fins a tenir a punt les comandes per servir les 150.000 samarretes inicials, que en les setmanes vinents podrien arribar a duplicar-se tal com avancen les comandes. “Estem molt satisfets de com han quedat i sobretot que s’hagin pogut fer aquí, perquè això ens ajuda a créixer a tots”, destaca el responsable, Daniel Cañellas, que fa disset anys que és al capdavant de l’empresa familiar. Tot i el poc marge de temps, no li va costar contactar amb proveïdors i tenir la implicació d’altres empresaris per tirar endavant l’encàrrec, que serà visible l’11 de setembre.

A Arenys de Munt, les màquines de teixir de l’empresa Muntex no van parar dia i nit per tenir a punt les peces que s’havien de traslladar fins a Pineda de Mar. A l’Alt Maresme es van tintar a la fàbrica Tinfer els metres i metres de roba per aconseguir el groc fluorescent de la samarreta oficial.

En ple mes d’agost l’Assemblea Nacional Catalana difonia a les xarxes socials i amb el lema Més nostra que mai un vídeo en què mostrava el procés de confecció de la samarreta amb l’ADN maresmenc. Se satisfeia així la ciutadania que en anteriors edicions havia reclamat que la samarreta, tot i el volum d’unitats, es fes a Catalunya, per contribuir així a la producció del país. “Fer-ho aquí et permet respondre ràpid i ajustar talles si cal repetir”, assegura Cañellas, que reconeix que la crisi del tèxtil ha deixat tocat el sector. “Ens costa trobar confeccionistes perquè s’ha perdut una generació i la gent jove no es vol posar davant una màquina a cosir”, reconeix.

Per cosir les samarretes s’ha distribuït la feina a quatre tallers de la capital del Maresme, però abans s’ha hagut d’estampar també a Mataró el disseny de Jordi Calvís, que tradueix el “Sí” a diverses llengües com ara l’occità, l’anglès, el francès, el xinès, l’àrab o l’urdú. Per la part de darrere es recorden totes les mobilitzacions massives de l’11 de setembre, des del 2012. “Vam complicar i sofisticar el disseny amb el gris metal·litzat a les mànigues i al coll per diferenciar l’oficial de possibles còpies”, assegura l’empresari, al qual consta que alguns s’espavilaven a buscar un fil similar per fer-ne imitacions. La venda del lot de l’11 de setembre inclou la samarreta, una motxilla i un ventall, té un preu de 15 euros, dels quals l’ANC paga el cost de la producció i els costos de logística, i 6 euros que es destinen a finançar la campanya del sí.

Comandes a l’estranger

La mateixa empresa de Mataró s’ha encarregat de la distribució de les samarretes que s’han fet arribar també a fora de Catalunya. “Tenim encàrrecs de Galícia, el País Basc i una que ha anat a Bèlgica”, assenyala sobre algunes de les peticions testimonials que els arriben de l’estranger.

A l’etiqueta de la samarreta i sota el símbol de l’estelada l’ANC deixa clar que la confecció és feta a Catalunya. També hi consta el nom del fabricant, que no té cap por de represàlies tot i que entre els seus clients n’hi ha molts d’espanyols. “He rebut més felicitacions que no pas missatges que em qüestionin res; soc català i la pela és la pela”, diu bromejant. Davant el procés incert que viu Catalunya, té clar que “la separació pot ser dolenta al principi però que tot tornarà a la normalitat. Si el govern espanyol no es vol separar per alguna cosa deu ser”.

Tots a l’una.
Un estiu amb feina fins al capdamunt, però agraïda de fer. “És una comanda molt gran i és fàcil”, diuen al taller de l’empresa mentre acaben d’encaixar les samarretes. A l’empresa familiar no hi han faltat mans per ajudar a entregar la feina a temps.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona