Societat

Societat

Reivindicació i negoci

Formacions independentistes surten al carrer per proclamar que el 12 d’octubre no volen celebrar res i desenes de consistoris obren

Alguns establiments del sector obren pels clients o per queixar-se, en una jornada atípica

El 12 d’octubre l’Estat espanyol celebra la Hispanitat, però a Catalunya creixen any rere any les ganes de no festejar el descobriment d’Amèrica. I encara més amb el record de la violència policial de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional l’1-O. El sector del comerç va obrir per atendre els clients o bé per queixar-se. Un carnisser de la plaça Mercat d’Olot explicava per què no feia festa: “Hem aprofitat que podíem obrir i també, particularment, volem protestar pel que es viu al país”, explicava en Carles, segons recull l’ACN.

Al centre de Girona, hi havia molts negocis oberts al migdia. Al carrer Lorenzana, per exemple, al davant del col·legi Verd, seu de la repressió policial fa dotze dies, dues botigues de roba estaven obertes i, al mig, una òptica, tancada. També van obrir l’Hipercor i l’Espai Gironès de Salt, entre altres establiments. Al carrer Joan Maragall, a la botiga Tezenis, de roba interior, l’encarregada, Noemí López, explicava que és un festiu en què solen obrir els darrers anys, però que l’afluència de consumidors no és tan alta com un dissabte.

Reunions amb veïns

Desenes d’ajuntaments van obrir. En són alguns dels molts exemples els de Verges i Palamós (Baix Empordà), Anglès i Arbúcies (Selva), Celrà (Gironès), Viladamat (Alt Empordà) i la Vall d’en Bas (Garrotxa), on els alcaldes van atendre els veïns i van fer reunions de treball. Els càrrecs electes van avançar feina i, per exemple, les alcaldesses de Girona i Figueres, Marta Madrenas i Marta Felip, van anar al seu despatx.

La mobilització va ser al carrer. Les Joventuts d’Esquerra Republicana a Girona van muntar una classe al davant de l’institut Santiago Sobrequés. En un manifest, les JERC van denunciar que “aquesta data celebra l’inici del procés de colonització a l’Amèrica Llatina i la consegüent explotació i genocidi de gran part del poble indígena”.

També hi va haver classe al carrer (a la plaça dels Jurats), organitzada per l’assemblea de joves del Gironès, la CUP-Crida per Girona i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. Posteriorment, en un acte a la plaça del Vi, hi va haver un debat obert sobre la situació política. L’acte el va conduir el regidor de Girona i membre del secretariat nacional de la CUP Lluc Salellas.

Els mateixos organitzadors van convocar un centenar de persones en la cassolada de protesta al davant de la comissaria de la policia espanyola. “Volem que se’n vagin de forma immediata i que no tornin mai més. Han reprimit amb violència el poble en un referèndum legítim i democràtic”, va dir Salellas.

9
empleades
té la botiga Tezenis de roba interior i llenceria, al centre de Girona. Ahir l’establiment va obrir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT