Societat

opinió

El català a l’escola nord-catalana: un dret al futur

A La llesqueta del septentrió (Edicions El Jonc, 2017) el periodista Aleix Renyé explica molt bé com a la Catalunya del Nord hi trobem gent que parla un català perfecte a casa però que, després, se sent incapaç de parlar-lo en d’altres àmbits, per exemple, a la feina, atès que tot el lèxic i terminologia laborals només el domina en francès. Renyé també recull anècdotes que expliquen que sovint els nord-catalans s’estimen més de respondre a un sud-català en francès o en el poc espanyol que han après a l’escola. Al no fer servir el seu català, fugen del complex d’inferioritat o de la inseguretat lingüística quan es troben un català de l’altre costat de la frontera.

La conclusió sembla evident, i aplicable tant a la Catalunya del Nord com arreu del domini lingüístic: que algú ens respongui en espanyol o en francès no vol dir obligatòriament que no sàpiga parlar en català, sinó que, senzillament, potser no s’acaba de sentir segur en la nostra llengua.

Que els nord-catalans no se sentin segurs parlant en català no ens hauria d’estranyar gaire. Segons les dades de l’Associació per a l’Ensenyament del Català (APLEC), l’any 2017 només un 25% dels alumnes de la Catalunya del Nord van tenir cert contacte amb la llengua catalana a l’escola. Què vol dir, cert contacte? D’aquest 25%, només un 6% tenen accés a un ensenyament bilingüe –francès i català– o immersiu. La resta, un 19%, només reben entre 30 minuts i 2 hores de català a la setmana. I en molts casos, aquest és l’únic contacte que tenen amb la llengua.

I el català a casa? Només 7 de cada 1.000 famílies de la Catalunya del Nord transmeten el català als fills. El 2004, n’eren només 4 de cada 1.000. Sí, és cert, hem millorat. Però un 0,7% de llars que transmeten la llengua, tot i aquesta tímida recuperació, segueix sent un índex poc esperançador de cara al futur de la llengua, i sobretot, poc solidari envers les futures generacions de nord-catalans.

Però entre aquestes dades negatives, una dada positiva contrasta: més del 75% dels nord-catalans estan a favor d’un augment significatiu de l’oferta de l’ensenyament en català. Els habitants del que administrativament es coneix com a Departament dels Pirineus Orientals són plenament conscients que en ple segle XXI conèixer i dominar el català no només és important per raons culturals i patrimonials, sinó que és fonamental per al desenvolupament econòmic, acadèmic, professional i comercial del territori. No podem obviar que, dins el marc de l’hexàgon francès, la Catalunya del Nord és un territori desafavorit i oblidat econòmicament i política. Per aquest motiu, per al conjunt dels habitants del Département –siguin d’origen català o no– cada cop es veu més necessari i oportú de conèixer i de dominar la llengua catalana: la llengua de 10 milions d’individus, geogràficament veïns, potencialment clients, i turísticament visitants. El català és, sobretot, una llengua d’oportunitats.

L’ensenyament del català a la Catalunya del Nord, doncs, no és només un afer de protecció i promoció d’una llengua minoritzada. És, també, un repte i una necessitat social i econòmica: es tracta de garantir el dret d’una part de la ciutadania de la República Francesa de poder disposar d’oportunitats professionals, comercials i acadèmiques, així com ja fan avui alsacians o corsos.

És així mateix com ho entenem també des de la Plataforma per la Llengua. Per això hem volgut engegar la campanya Catalunya del Nord. El català a l’escola. L’objectiu és que el màxim nombre possible de ciutadans entrin a l’Estimielcatala.cat i signin una carta adreçada al ministre d’Educació francès per demanar-li que respecti la voluntat popular i augmenti l’ensenyament del català a l’escola nord-catalana.

Volem creure que l’executiu francès serà sensible a aquesta demanda. Que assumirà sense reserves que el català a l’escola francesa és un dret. Un dret al futur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona