Montilla defensa que amb la MAT hi hauria hagut menys problemes de llum a Girona

El President destaca la bona gestió del govern durant la nevada i CiU diu que el país està «de cap per avall»

Ahir al matí, abans que Montilla defensés la MAT, fonts d'ERC lamentaven que una part de la societat aprofiti el temporal per tornar a pregonar la importància d'aquesta infraestructura. Els republicans mantenen que la MAT no és la solució a tots els problemes, perquè les línies elèctriques més petites i de distribució estan molt malmeses, i és aquí on s'ha d'actuar més urgentment. També puntualitzaven que una nevada podria haver tombat igualment alguna torre de la MAT i que, en tot cas, caldria soterrar-la.

A la tarda el president de la Generalitat, doncs, va continuar alimentant aquesta polèmica durant la sessió de control del ple del Parlament, que, com era previsible, es va centrar en els efectes de la nevada. Montilla va solidaritzar-se amb els milers i milers d'afectats i, sobretot, amb la gent que ahir continuava sense llum. En aquest context, el President va etzibar: «La MAT no és l'única solució, però sense tenir-la els problemes han estat més grans (...). Millorar la seguretat en el subministrament i mallar més la xarxa és una necessitat.» A hores d'ara, les obres d'aquesta línia en el tram entre Sentmenat i Bescanó estan gairebé acabades i havia d'entrar en funcionament per Setmana Santa, però s'ha retardat fins a l'estiu. Montilla també va recordar que, un cop restablerta tota la normalitat, s'haurà d'analitzar si l'«excepcionalitat» de la tempesta ha estat la causa dels problemes amb la llum o si s'han d'exigir responsabilitats. ICV-EUiA va comentar que les companyies elèctriques haurien de tenir un «major control públic» i ERC no va descartar demanar la compareixença d'aquestes empreses perquè donin explicacions. Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, en una visita ahir a Lloret, va defensar la MAT i va posar el dit a la nafra recordant al tripartit que el govern es queixa de les mancances en el subministrament de la llum i després ICV i ERC es posen darrere de les pancartes en les manifestacions en contra de la MAT.

Durant el ple, José Montilla també va destacar la bona gestió del tripartit durant la nevada i va explicar que «el govern ha estat on calia i el seu president, el primer». Per reforçar aquesta idea, va explicar que s'havien desplegat 7.000 mossos d'esquadra i mil bombers, s'havien atès 50.000 trucades, i vint-i-quatre hores després del temporal «totes les vies importants del país estaven obertes i transitades». Montilla va reconèixer, com ja havien fet alguns membres del govern el dia anterior, que hi ha aspectes a millorar.

Per contra, CiU i PP van coincidir que el govern havia pecat de falta de previsió i que ara intenta buscar culpables –les elèctriques, França, el Servei de Meteorologia– per no fer autocrítica. El portaveu del grup parlament de CiU, Oriol Pujol, va manifestar que pel tripartit tot és «excepcional», «la nevada, la sequera, les ventades, els focs.» Tot seguit, Pujol va clamar: «Desperti, senyor president. Som a l'any 2010 i el país està de cap per avall.» El President va contestar que no hi hagut «desídia ni falta de dedicació» i es va servir de l'hemeroteca per recordar que durant el govern de CiU una comarca es va quedar més de set dies sense llum –Montilla es referia a Osona, l'any 1986.

JOSÉ MONTILLA
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
«És culpa del govern que hagin caigut les torres elèctriques? Continuarem pressionant aquestes empreses per restablir el subministrament»
«Hem de millorar la seguretat i la garantia en la xarxa elèctrica, perquè Catalunya no pot estar condicionada per les demandes individuals»
ANNA SIMÓ
PORTAVEU erc parlament
«Si cal demanarem que les companyies elèctriques compareguin per donar explicacions»
ORIOL PUJOL
PORTAVEU ciu parlament
«Hi ha hagut un dèficit d'informació greu del govern. Van reaccionar tard i, quan ho fan, gesticulen i sobregesticulen per tapar les seves mancances»
DANIEL SIRERA
PRESIDENT PP parlament
«Pel tripartit, tothom és responsable del que passa a Catalunya. Tothom, menys els membres del govern de la Generalitat»

L'absència de Saura, un «acudit»

La figura del conseller d'Interior, Joan Saura, ha estat envoltada de controvèrsia aquests dies. L'oposició ha criticat la gestió del seu departament i també el fet que Saura estigués fora de Catalunya en les primeres hores de la nevada. El conseller, concretament, era a Palma per assistir a una reunió amb representants de governs territorials estatals que han reformat el seu estatut. A la tarda, ja va presidir una de les trobades que es van fer per minimitzar els efectes del temporal. El president de la Generalitat, José Montilla, va qualificar ahir d'«acudit» tot aquest afer i va replicar: «En el moment que va començar la tempesta el conseller estava al seu departament i al centre d'emergències.» Ahir el PP, tal com ja va fer dimarts la candidata, Alícia Sánchez-Camacho, va tornar a demanar la dimissió de Saura, una mesura que ha reclamat diversos cops en aquesta legislatura. El president del grup parlamentari del PP va ser clar i català: «Si vostè [dirigint-se a Montilla] tingués el que ha de tenir, el senyor Saura no arribaria a divendres com a conseller.» Montilla va contestar que les acusacions dels populars eren «simples, reduïdes i banals.» Per la seva part, el president d'ERC, Joan Puigcercós, va defensar Saura –«estava treballant», va afirmar– i va argumentar que aquesta reunió del conseller no es pot comparar amb el cas de l'antic conseller en cap, Artur Mas, anant a una discoteca en el temporal del 2001.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

Tortosa farà llars d’infants als barris del Temple i Ferreries

TORTOSA
sequera

Les pluges revifen els cabals i aporten els primers 7 hm³ als pantans

barcelona
territori

Olost es planteja marxar del Lluçanès quan no fa ni un any que es va crear

olost

S’anul·la la Fira de l’1 de Maig per pluja

olot
CAMPRODON

Obren la convocatòria per accedir a 11 habitatges de lloguer social

CAMPRODON
Urbanisme

Adjudicades les obres per renaturalitzar espais i millorar l’enllumenat a la Pineda

Vila-seca
unió europea

Brussel·les investiga Meta per no combatre la desinformació

barcelona

Ane Movilla és la nova presidenta de Turisme Rural Girona

girona

Més de cinc milions per soterrar o desplaçar línies d’alta tensió a Reus, Begues i Rubí

Barcelona