Societat

Nova “app” per orientar les parelles separades sobre com tractar els fills petits

L’aplicació, pionera a Europa, ha estat dissenyada conjuntament per psicòlegs i també per treballadors socials

Amb aquesta eina la Generalitat vol proporcionar un criteri objectiu per a la guarda i custodia dels fills

També va dirigida a jutges, advocats i mediadors involucrats en processos de separació o divorci conflictius

L’objectiu és evitar que el conflicte perjudiqui els drets de l’infant

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha creat una aplicació informàtica (app) pionera a Europa per assessorar les parelles i els professionals de la judicatura sobre com tractar els fills més petits durant els processos de separació o divorci. Amb aquesta eina, la Generalitat vol proporcionar un criteri objectiu independent i per a la guarda i custòdia dels fills, per evitar que el conflicte entre els membres de l’exparella perjudiqui els drets i les necessitats evolutives dels infants.

L’aplicació s’anomena Eataf-Orienta, està ja disponible per descarregar en mòbils i tauletes amb sistema operatiu Android i aviat ho estarà per a iOS. El contingut de l’app ha estat elaborat pels professionals de l’equip d’assessorament tècnic en l’àmbit de la família (Eataf) del Departament de Justícia, format per 25 psicòlegs i 12 treballadors socials. En el seu dia a dia, els treballadors de l’Eataf elaboren informes a petició de jutges, magistrats i fiscals per orientar-los en la presa de decisions sobre les situacions familiars en casos de divorci, entre d’altres. Ara, han bolcat la seva experiència en aquesta app adreçada a aquests professionals, als advocats, als mediadors i a les parelles.

L’aplicació conté informació orientativa, basada en el desenvolupament infantil i en els processos de vinculació i aferrament dels infants, perquè les decisions sobre la cura dels fills, especialment sobre el repartiment del seu temps entre els progenitors, tinguin en compte el grau de maduresa a cada edat. En aquest sentit, les recomanacions que s’inclouen, moltes d’elles a través de contingut audiovisual, se centren en la franja de 0 a 6 anys, l’etapa evolutiva més important per als nens i nenes i en la que són més sensible a les influències de l’exterior.

“Quan els pares se separen, els nadons de zero a sis mesos no saben què està passant, però sí que senten els canvis emocionals dels pares i el que necessiten és tranquil·litat i seguretat”. Així s’explica la psicòloga Alícia Gómez en un dels vídeos de l’aplicació.

La informació de l’aplicació s’estructura per franges d’edat. En cadascuna d’elles, s’inclou un vídeo explicatiu de l’etapa -necessitats, recomanacions, riscos- amb subtítols en català, castellà i anglès que també són accessibles des del canal de Youtube del Departament de Justícia.

“Aquesta app és fruit de l’expertesa de molts tècnics. Es tracta que els nens i nenes no es vegin afectats per situacions de tensió i estrès que provoquen les separacions”, afirma la consellera de Justícia Ester Capella, que destaca que es tracta de la primera experiència d’aquestes característiques a tot Europa.

L’aplicació ha tingut una bona rebuda per part dels pares i mares. Com ara la Carme, una dona que fa dos anys que es va separar de la seva parella, quan els seus fills tenien 3 i 6 anys, i que explica la seva experiència. “Des del primer moment tots dos vam tenir bastant clar que faríem una custòdia compartida. El que no vam tenir tan clar va ser el format. Ens hauria ajudat força disposar d’una eina com aquesta “app” a l’hora de distribuir el temps dels nostres fills. Si no tens algú que t’assessori et trobes molt perdut”, assegura.

Segons dades publicades pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), durant el 2017 va haver-hi 18.772 divorcis a Catalunya, dels quals 12.434 van ser resolts de mutu acord i, la resta, per via contenciosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES