Societat

El govern demana que l’assignació de recursos pels MENA depengui dels menors acollits i no del registre

El ministeri xifra amb 1.074 els infants estrangers tutelats per la DGAIA, mentre que Afers Socials assegura que són 2.809

El govern vol que l’assignació de recursos per atendre els menors estrangers no acompanyats (MENA) no es faci en funció de les dades de registre sinó que es tingui en compte el nombre de joves acollits i tutelats pel sistema de protecció de menors. És una de les peticions amb què insistirà Afers Socials per tal que el repartiment dels 40 milions d’euros compromesos pel ministeri de Serveis Socials sigui superior als 2 milions.

Aquest seria el pressupost per Catalunya si es tenen en compte les dades oficials del govern espanyol, que calcula que Catalunya ha rebut el 2,45% dels joves arribats a tot l’Estat, que xifra en 11.000. La DGAIA sosté que fins el mes d’octubre, Catalunya ha acollit 2.800 joves, mentre que el ministeri rebaixa aquest número a 1.074.

El ministeri considera que Catalunya va registrar el 2017, 805 acolliments. La DGAIA sosté que van arribar 1.499 arribades menors i que 1.153 van ser acollits en el sistema de protecció de menors, ja que alguns van complir la majoria d’edat i altres van continuar el seu procés migratori.

Per aquest 2018, la DGAIA ja n’ha comptabilitzat 2.809 menors acollits en centres catalans, mentre que el recompte del Ministeri es limita a 1.074, i per tant, des del govern espanyol es considera que només han entrat a Catalunya aquest any 269 menors.

D’aquesta manera, el ministeri calcula que Catalunya acull el 9% dels 11.174 menors estrangers no acompanyats que han entrat a tot l’Estat. Si es té en compte que l’increment, segons l’Estat, és de 269 suposa el 2% de les entrades de joves immigrants i per aquest motiu, es calcula que l’assignació de pressupost serà al voltant dels 2 milions, cosa que representa el 5 dels 40 milions d’euros compromesos.

Per aquest motiu, des del departament s’insistirà en què el repartiment d’aquestes quantitats depengui dels menors atesos, i no de les dades de registre perquè en molts casos, el registre no es fa a la mateixa comunitat autònoma que s’acull, ja que els joves continuen el seu procés migratori.

A més, des de la DGAIA es posa accent en crear places en centres petits, i per tant, més costosos, que no pas en grans equipaments, per garantir un millor treball d’integració dels menor i una atenció de qualitat.

Aquesta és de fet, una de les línies de treball de la DGAIA que ha de fer front a l’arribada de joves cada dia i que, en algunes ocasions, obliga a allargar l’estada en comissàries per la falta de places als centres de primera acollida i d’emergència. Des del setembre, s’han obert centres a Barcelona, a l’àrea metropolitana i a Girona i estan pendents d’ampliar equipaments a Lleida i Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.