Societat

El govern apel·la al ciutadà per assegurar-lo digitalment

Impulsa l’adopció de pràctiques ‘cibersaludables’ entre la població, ja que les accions individuals desencadenen la majoria de delictes a la xarxa

Els riscos del món digital s’equiparen als del físic

La Generalitat impulsarà en els pròxims dies una nova campanya de conscienciació per millorar les capacitats digitals de la població i aconseguir que utilitzi a la xarxa de manera més segura. Atès el creixement de les amenaces i els delictes a internet i la generalització dels dispositius connectats a usuaris de totes les edats, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ha encarregat al Cesicat que evolucioni el programa Internet segura, iniciat el 2010, i l’adapti als nous temps.

En aquesta nova etapa, la primera iniciativa ha estat la campanya Practica els hàbits cibersaludables, que vol promoure la cultura de la ciberseguretat mitjançant les xarxes socials i els mitjans de comunicació fomentant un ús responsable del web que també es concreta a la pàgina Internetsegura.cat. Aquesta iniciativa se centra exclusivament en la ciutadania i presenta les mesures de seguretat a la xarxa de manera senzilla i com a part de la quotidianitat. Més endavant hi haurà altres accions específiques adreçades a empreses i a l’administració local.

“Podem fer grans esforços per implantar mesures de seguretat, però al final tot depèn de l’actuació de cada ciutadà. L’usuari pot arribar a representar un 50% de l’amenaça, és la baula més feble de la cadena”, indica el director del Cesicat, Oriol Torruella. Basant-se en les darreres tendències en amenaces a la xarxa, el seu equip ha articulat cinc grans eixos per apoderar els ciutadans en el camp de la seguretat tecnològica. En aquest sentit, resulta fonamental assegurar les dades personals amb contrasenyes robustes, que es canviïn periòdicament i específiques per a cadascun dels serveis que usem. “De vegades la gent no implementa aquestes mesures perquè això afecta la usabilitat, però hi ha eines que ens permeten administrar, crear i guardar les contrasenyes de manera segura i ho divulgarem en aquesta nova etapa”, confirma Torruella. Conscienciar sobre la privacitat i la conveniència de restringir les dades que compartim serà un altre dels punts forts.

També es divulgarà la conveniència de valorar els permisos que es concedeixen a les aplicacions i de controlar-los un cop ja les tenim en funcionament, així com consells per evitar el frau digital. En aquest sentit, a banda d’evitar clicar en enllaços o arxius sospitosos o procedents de desconeguts, també es recomana no usar xarxes wifi públiques o, si no es pot evitar, fer-ho mitjançant xarxes privades virtuals (o VPN), que en permeten un xifratge i incrementen la seguretat.

Civisme digital

Tenir respecte per la privacitat quan publiquem informació d’altres persones o informar de la vulneració de drets a les xarxes socials són alguns dels consells que s’oferiran per aconseguir una societat més cívica en l’entorn digital, fent de internet un espai de convivència més segur i civilitzat.

Finalment, també es plantejarà la necessitat de mantenir actualitzats tots els dispositius a la darrera versió disponible com a una “mesura d’higiene” i complementar-ho amb antivirus. Tot plegat, per combatre una sèrie de riscos que cada cop són més similars als que podem trobar en el món físic. “Són els mateixos, el que passa és que al carrer en coneixem els codis i ens protegim, i a internet no sempre és així. Es tracta que si algú no pren mesures, sigui per una decisió pròpia i no per desconeixement.”

LES FRASES

Podem fer grans esforços per implantar mesures de seguretat, però al final tot depèn de l’actuació de cada ciutadà. L’usuari és un 50% de l’amenaça
Els perills del món digital són com els del físic, però encara hi ha molta gent que en desconeix els codis
Oriol Torruella
Director del CESICAT

El duplicat de les SIM, nova tècnica d’usurpació

Demanar el duplicat de la SIM d’una altra persona i utilitzar-la en un mòbil per restablir les contrasenyes dels diferents serveis d’internet i agafar-ne el control és, també, una pràctica a l’alça.

El ‘phishing’ no afluixa i continua creant víctimes

El frau consistent a fer-se passar per una entitat bancària per accedir a les dades dels clients i robar-los es manté com una tendència a l’alça. El usuaris que hi cliquen s’enfilen a un 14%.

Un 54% dels usuaris no actualitzen mai la contrasenya

Més de la meitat de la població no canvia mai les contrasenyes, tot i que és una de les recomanacions més bàsiques i repetides. Un 17% ho fa cada sis mesos i un 27%, amb menor freqüència.

Les dones són molt més curoses amb la privacitat

Les dones són conscients del perill d’exposar-se de manera oberta a les xarxes socials i actuen en conseqüència. Un 69% restringeixen l’accés a les seves publicacions. Entre els homes, només un 52%.

Cares conegudes per a la campanya audiovisual

La campanya es complementarà amb una sèrie d’anuncis divulgatius protagonitzats per l’actriu Mont Plans i els periodistes Màrius Serra, Jordi Basté, Mariola Dinarès i Ernest Codina.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Aïllant el càncer de mama

girona
societat

L’ONCE fa 80 anys premiant la superació i la solidaritat

Societat

“Una carta oberta als europeus”

girona

El decret dels menjadors no té encara data d’aplicació

Barcelona

Sant Pau assajarà un nou tractament per a limfomes

barcelona

Un de cada tres barcelonins no té un habitatge digne o segur

Barcelona

Premis anuals de la Federació d’Ateneus

barcelona

Gairebé el doble de menors estrangers no acompanyats

girona

Una Cruyff Court al barri de Canaleta de Banyoles

BANYOLES