Societat

La policia detecta prop de 600 fraus elèctrics a Girona

Els Mossos d’Esquadra han fet, juntament amb la policia local i Endesa, set actuacions a la ciutat durant el 2018

El regidor de Seguretat reconeix que els controls han permès neutralitzar, en part, la problemàtica

A les comarques gironines hi ha deu fraus elèctrics al dia

La policia ha detectat prop de 600 fraus elèctrics a la ciutat de Girona durant el 2018. Són dades provisionals, perquè encara falta acabar l’any, i l’Ajuntament de Girona ja ha advertit que no donarà treva als defraudadors que deixen sense llum “els veïns honrats que paguen escrupolosament les seves factures”. Segons dades dels Mossos d’Esquadra, els set dispositius que s’han fet als barris de Vila-roja i la Font de la Pólvora han donat un resultat de 593 desconnexions a usuaris que es connectaven a la xarxa de manera il·legal. N’hi va haver al gener, al febrer, a l’agost i el mes passat. L’últim dispositiu policial conjunt entre la policia municipal i els Mossos d’Esquadra contra el frau elèctric al barri de la Font de la Pólvora, que va tenir lloc el 28 de novembre, va acabar amb la revisió de vuit blocs de pisos al carrer Mimosa, i s’hi van localitzar 25 fraus elèctrics. Fent una mirada global, Endesa, la principal companyia de comercialització elèctrica a Catalunya, va detectar l’any passat prop de 34.000 casos de frau elèctric al Principat, dada que suposa 412 kilowatts hora (kWh) defraudats, és a dir, l’equivalent al consum de Girona d’un any. Doncs en aquesta ciutat, concentrats tan sols en dos barris –Vila-roja i la Font de la Pólvora–, se n’han detectat uns 600. “És excepcional i extraordinari el que passa al sector est de la ciutat”, afirma l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que remarca que el problema, per ara, es focalitza aquí i que no s’han detectat irregularitats a la resta de la ciutat.

De fet, no és un problema puntual a la ciutat, sinó que el nombre de casos de frau elèctric s’ha disparat a totes les comarques gironines. Segons dades d’Endesa, es produeixen, de mitjana, deu fraus al dia a la demarcació.

Tres anys a pitjor

En aquest sentit, el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Girona, Eduard Berloso, reconeix que la situació al sector est “s’ha deteriorat” en els darrers tres anys. Un dels greus problemes que hi havia al sector, i que ara s’ha neutralitzat en part, són els cultivadors de marihuana, que fins ara actuaven amb impunitat. “Ara, amb els controls que s’hi fan habitualment, la situació ha millorat”, reconeix Berloso. Aquests cultivadors sobrecarregaven la xarxa i feien saltar la llum del barri. En aquest sentit, a banda del sector est, al barri dels Germans Sàbat també s’ha donat algun cas de sobrecàrrega, però “no tan greu” com a la Font de la Pólvora i Vila-roja.

El regidor Eduard Berloso recorda que el govern municipal té preparada una bateria de mesures per pal·liar la pobresa energètica al sector est de Girona. Per una banda, hi ha les víctimes col·laterals del frau elèctric, que, tot i tenir els seus pagaments al corrent, queden sense llum. Per l’altra, l’Ajuntament té constància d’uns deu casos de vulnerabilitat extrema que tenen una dependència del fluid elèctric dels barris de Vila-roja i la Font de la Pólvora. Per a ells cal trobar el dispositiu o la solució tecnològica adequada que permeti que no quedin mai sense llum. Una altra de les mesures que prepara el govern municipal és un nou pla de regularització de comptadors per a aquelles persones o famílies fràgils o vulnerables econòmicament que no es poden permetre per si mateixes aquesta regularització. La tercera mesura és la sectorització de les línies elèctriques. Es tracta d’una iniciativa que permetrà detectar més concretament on es produeix el frau elèctric perquè s’hi pugui actuar de manera més directa.

LES FRASES

No ens volem trobar cap cas de gent honesta que fa bé les coses i queda sense llum
Marta Madrenas
alcaldessa de girona
La situació al sector est de la ciutat s’ha deteriorat en els darrers tres anys
Eduard Berloso
regidor de seguretat
Molts talls de llum no estan vinculats al frau elèctric, sinó al fet que les instal·lacions estan obsoletes
Sílvia Paneque
portaveu del psc a girona
Tenim un consistori que, a les portes de l’hivern, és incapaç d’aconseguir que s’acabin els talls
Carles Serra
portaveu de GUANYEM GIRONA

Problemes amb Endesa

L’Ajuntament de Girona va aprovar en sessió plenària concedir una pròrroga contractual a l’elèctrica Endesa. Una decisió que no ha agradat gens als grups de l’oposició, que han mostrat indignació. Des del PSC, Sílvia Paneque lamenta que el consistori tindrà una despesa d’1,4 milions d’euros per a Endesa quan actualment hi ha molts problemes a la xarxa. “Molts dels talls de llum no estan vinculats només al frau elèctric, sinó també al fet que les instal·lacions estan obsoletes”, lamenta la portaveu socialista. De la mateixa manera, el regidor de la CUP-Crida per Girona Lluc Salellas afirma que el govern municipal renova el contracte “sense garantia que les coses canviïn”. “Endesa ens maltracta a tots sistemàticament, forma part de les seves pràctiques”, diu per la seva banda Martí Terés (ERC). Així mateix, Guanyem Girona denuncia que l’Ajuntament prorrogui el contracte amb Endesa “tot i els talls de llum indiscriminats” i lamenta que no aposti per “un model de sobirania energètica”.

Un de cada quatre pisos revisats a Figueres té connexions il·legals

Òscar Pinilla

L’altre punt calent de les comarques gironines és la ciutat de Figueres. De fet, és on diríem que va néixer, amb contundència, la lluita contra el frau elèctric a la demarcació. Aquí els dispositius policials s’han centrat en el sector oest de Figueres, als barris del Culubret i Sant Joan. Segons les dades de què disposen els Mossos d’Esquadra, al llarg d’aquest 2018, a la capital alt-empordanesa hi ha hagut 27 actuacions policials i s’han fet fins a 725 revisions de domicilis. En total, s’han detectat 170 fraus elèctrics. És a dir, els Mossos d’Esquadra han detectat un 24% de connexions il·legals en les inspeccions que han dut a terme aquest any a la ciutat, acompanyats habitualment de la Guàrdia Urbana de Figueres i tècnics d’Endesa.

L’últim dispositiu policial ha tingut lloc aquesta setmana. No tan sols s’han fet comprovacions en 643 domicilis per determinar si hi ha fraus elèctrics, sinó també per actualitzar el padró i comprovar si les persones que hi viuen són les que estan registrades. En total, durant els tres dies seguits de dispositius policials, en què han participat fins a una cinquantena d’efectius dels Mossos (incloses diverses unitats d’ARRO) i la Guàrdia Urbana, així com tècnics d’Endesa, s’han detectat 110 pisos connectats de manera il·legal.

Garantir l’electricitat

De la mateixa manera que Girona, l’Ajuntament de Figueres també ha fet passos per protegir aquells usuaris més vulnerables i, per ara, ha fet peticions a Endesa per reclamar a la companyia que garanteixi el subministrament elèctric a una trentena de famílies del Culubret que, segons el consistori, estan connectades legalment a la xarxa i paguen les factures, però estan afectades pels constants talls de llum que hi ha al barri. Els mateixos veïns del Culubret alcen la veu i divendres van anunciar que es mobilitzaran per denunciar els talls de llum que es produeixen des de fa temps i que en els darrers mesos s’han accentuat, amb interrupcions gairebé cada dia. Els afectats reclamen solucions a les administracions i per això faran una marxa el 12 de gener de deu a dotze del migdia que sortirà des del barri, passarà per diversos carrers de la ciutat i arribarà fins a l’ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona

Totes les cries del musclo del Delta acabaran provenint de Roses

roses

Sant Pau descobreix una nova causa genètica d’immunodeficiència

Barcelona

El Museu d’Art adquireix un fragment del retaule de Sant Feliu de principis del segle XVI

girona
infraestructures

Puente sosté que Catalunya és el territori on l’Estat inverteix més, tot i el 46% d’execució

barcelona
GIRONA

Càritas troba feina a un 20% dels atesos en el seu programa d’inserció laboral

GIRONA
societat

Menys supermercats i més usos culturals al nou Pla de Ciutat Vella

barcelona
Societat

Els pisos de l’illa del carrer Canigó s’hauran de reforçar

Badalona