Societat

Turisme

Bagergue, el més bonic

Aquest poblet de la Val d’Aran, que ja forma part del projecte Viles Florides, serà el primer del país a entrar en el club d’Els Pobles Més Bonics d’Espanya

L’alcalde defensa que cal desestacionalitzar el turisme més enllà de l’esquí

Bagergue és una entitat municipal descentralitzada pertanyent al municipi de Naut Aran, a la Val d’Aran. De fet, és el nucli habitat més alt de la Val d’Aran, a 1.490 metres, amb 107 veïns censats, tot i que, com explica l’alcalde, Marc Tarrau, hi viuen de manera fixa una vuitantena de persones. Aquest nucli serà oficialment, a partir del 25 de gener, quan es presenti a la fira de turisme Fitur de Madrid, el primer membre català de l’associació Els Pobles Més Bonics d’Espanya, creada l’any 2011 i que n’agrupa 79. Bagergue ha superat l’examen a què ha estat sotmès des que el ple municipal en va demanar l’adhesió. Un examen dur, ja que, de la vuitantena de pobles de tot l’Estat que havien demanat formar-ne part, només onze ho han aconseguit.

Aquesta és, més o menys, la mitjana, segons explica el president de l’entitat, i també, per torn, de l’associació Els Pobles Més Bonics del Món, Francisco Mestre. “El més normal és que només un 20% superin les exigències per entrar a l’entitat”, hi afegeix. Una entitat formada a Catalunya i per catalans –“els fundadors i els treballadors són tots catalans”, explica– i creada “per posar en relleu el gran patrimoni nacional que tenim, a l’estil de Les Plus Beaux Villages, creada a França el 1982, i de la resta d’iniciatives que es van anar expandint per Europa i el món des de llavors”.

Només poden formar part de l’entitat municipis de menys de 15.000 habitants que, entre altres requisits, ho sol·licitin en un acord de ple i tinguin algun element patrimonial o natural catalogat –en el cas de Bagergue, l’església romànica de Sant Feliu–. Mestre explica que tenen municipis “d’arreu de l’Estat”, des que van iniciar el procés, amb alguns de Terol, Sòria i Castelló. Bagergue, però, és el primer municipi català a entrar en una entitat creada a Catalunya. “El moment polític no ens ha ajudat, tot i que no som una entitat política ni formem part de la marca Espanya”, assenyala Mestre.

Des del petit nucli pirinenc, el seu alcalde defensa la proposta d’entrar a l’associació “per aconseguir un altre distintiu de qualitat”, que s’afegeix a les quatre Flors d’Honor que li va atorgar el jurat del projecte Viles Florides, en el qual ja compleix tres estius, amb gran èxit. Tarrau ho té clar: “L’hivern, en una població que té l’estació de Baqueira-Beret, ja ens funciona, però cal aconseguir més turisme en altres temporades.” De fet, Bagergue porta un recompte de visitants i l’agost passat n’hi va haver un 25% més respecte a l’any anterior. Pel que fa als veïns, aquesta petita vila, que ja té quatre restaurants –i un cinquè en construcció– i un hotel, per Cap d’Any pot superar els 500, mentre que a l’estiu arriba als 300.

Mestre destaca de Bagergue “el tracte que donen a les flors”. Hi coincideix Tarrau, que hi afegeix un altre element clau: la formatgeria. “A banda del patrimoni natural, al mig de la Val d’Aran, i l’arquitectònic, amb l’església i el Museu Eth Corrau, que mostra la vida rústica aranesa a través de més de 2.500 objectes, cada cop es valoren més els productes de quilòmetre zero, i nosaltres aquí podem presumir de formatge”, sentencia.

Per l’alcalde, aquesta distinció suposa un punt i a part, ja que, com ja han fet els pobles pirinencs que són Vila Florida, la seva intenció és crear ara una ruta pirinenca d’Els Pobles Més Bonics d’Espanya.

Un ‘lobby’
L’entitat és també, i Mestre no se n’amaga pas, un ‘lobby’ de pressió. “Si podem ajudar els pobles petits a lluitar contra la despoblació o la falta de serveis com ara internet, ho fem.” De fet, ja ha organitzat trobades entre els ajuntaments i les companyies de serveis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Vaga a Nestlé Girona pel desbloqueig de la negociació del conveni col·lectiu

girona

Obres a la recepció i el magatzem de la Policia Municipal

SABADELL
societat

El CE Sabadell i l’EFB Ripollet investiguen una batussa d’adults en un partit de prebenjamins

SABADELL
societat

Les Jornades Gironines en Esclerosi Múltiple arriben a la quinzena edició

girona
AMPOSTA

L’alcalde diu que no paguen la brossa perquè el consell comarcal no n’aprova els preus

AMPOSTA
urbanisme

Concurs d’arquitectura internacional per als pavellons de Montjuïc

barcelona

Els vehicles forans ja han de pagar per aparcar a Gavà Mar

Gavà
BARCELONA

L’Institut de formació empresarial tindrà 840 alumnes

BARCELONA
societat

Treballadors del Consorci Sant Gregori reclamen l’equiparació salarial

girona