Societat

Els governs, “còmplices” de la mort dels immigrants

Cinquanta ONG els acusen de “convertir el Mediterrani en un cementiri aquàtic amb una política deliberada”

Itàlia aprofita el desembarcament de 47 immigrants per bloquejar el vaixell de rescat

Com temia l’organització humanitària Sea Watch, el govern italià va decretar ahir la paralització del seu vaixell al port sicilià de Catània, on aquest dijous va rebre finalment el permís de desembarcar 47 immigrants rescatats al mar. Precisament i en complir-se dos anys de la signatura de l’acord entre Itàlia i Líbia sobre immigració, cinquanta ONG i plataformes van acusar els governs de la UE de ser “còmplices de la tragèdia que diàriament té lloc davant de les costes europees”; i també de “posar sota pressió, en lloc de donar-los suport, les organitzacions que tracten de salvar vides, fent-los més difícil operar”.

El 19 de gener passat, el vaixell Sea Watch 3 va salvar de morir ofegades 47 persones. Sense permís per atracar enlloc, va haver d’estar dotze dies deambulant pel mar fins a l’autorització d’anar a Catània, arran d’un acord entre set països europeus per repartir-se els rescatats. Les autoritats italianes ho han aprofitat per bloquejar el vaixell a port. Els seus inspectors van pujar ahir a bord i van detectar “irregularitats relatives a la seguretat en la navegació i respecte de la normativa sobre protecció del medi ambient marí”, segons la Guàrdia Costanera italiana. El Sea Watch 3 “no podrà sortir de port fins que no hi hagi resolució” d’aquestes presumptes irregularitats. Per la seva banda, l’ONG alemanya ha assegurat que “es busca un pretext tècnic per detenir les activitats d’auxili al mar” sota una “clara pressió política” del govern i el ministre de l’Interior, l’ultradretà Matteo Salvini, que vol aturar els rescats.

La paralització arriba el mateix dia que organitzacions com ara Human Rights Watch, Oxfam i Metges Sense Fronteres han enviat una carta conjunta als ministres de Justícia i Interior dels 28 estats membres de la UE, així com als presidents de la CE i el Consell Europeu, denunciant que “els països de la UE estan convertint el Mediterrani en un cementiri aquàtic amb una qüestió política deliberada”. La carta del mig centenar d’ONG fa balanç dels dos anys de l’acord signat entre Itàlia i Líbia pel qual el govern italià dona diners i suport tècnic a l’antiga colònia perquè deturi el flux migratori, que des d’aleshores no s’ha deturat però sí disminuït quant a nombre. “Les dones, nens i homes retornats a Líbia pels guardacostes libis amb el suport de la UE s’enfronten a una detenció automàtica i arbitrària, i a un risc real de tortures i altres violacions greus dels drets humans”, remarquen les ONG. També són prostituïts i venuts com a esclaus. Sols l’any passat, l’ONU recull que 15.000 immigrants van ser obligats a tornar a Líbia. I 2.500 persones més es van ofegar al Mediterrani.

LA XIFRA

5.300
persones
han mort ofegades al mar –entre les comptabilitzades– en els últims dos anys intentant arribar a la UE.

Espanya manté parat l’‘Open Arms’

El bloqueig del Sea Watch s’afegeix al de l’Open Arms, que el Ministeri de Foment fa 25 dies que té aturat al port de Barcelona. L’ONG catalana va denunciar ahir que Capitania Marítima no ha respost encara a les al·legacions que va presentar contra el bloqueig. Open Arms ha reiterat al ministre de Foment, José L. Ábalos, que disposa de tots els certificats del seu vaixell en regla i en garanteix la seguretat. Ábalos va respondre dijous al Congrés que no li atorguen el permís per salpar perquè no disposa del certificat per transportar més de divuit persones. L’ONG reclama que es desbloquegi “immediatament” el vaixell, i creu que l’objectiu de la paralització és “fer desaparèixer testimonis dels centenars de morts al mar i imposar una apagada informativa i humanitària”. Aquest gener s’han ofegat al Mediterrani almenys 208 persones, que s’hagin pogut documentar, recorda l’ONG.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia