Societat

Societat

Minerals de sang en la fabricació dels mòbils

El Mobile Social Congress tracta la vulneració dels drets de la indústria del mòbil

Conflictes armats pels minerals i explotació laboral, al rerefons

Cal esgotar la vida dels aparells i preguntar d’on venen els materials

“La indústria del mòbil té una aparença moderna però és una vulneradora dels drets laborals.”Així de contundent es mostra Alba Trepat, de Setem Catalunya, a l’inici del documental Projecte mòbil (el viatge), que es va projectar dimarts en l’obertura del Mobile Social Congress. La quarta edició d’aquest congrés, organitzat per l’ONG Setem Catalunya, ha volgut generar durant dos dies una reflexió entorn de la producció i consum de les tecnologies de la comunicació. Projecte mòbil (el viatge) és un material didàctic elaborat per l’entitat AulaMèdia que fa un trajecte per les etapes de la construcció dels dispositius mòbils.

El viatge comença a les mines del Congo d’on s’extreu el coltan, un dels 30 minerals usats en els mòbils. Carmen Altayó, de Solidaritat Castelldefels Kasando, ho defineix com un “mineral de sang” perquè “la seva extracció està vinculada a conflictes armats pel control dels minerals i la violació dels drets humans”. La següent etapa és la fabricació a indústries asiàtiques on es treballa sota coaccions, salaris de pobresa i jornades de 90 hores setmanals, unes condicions qualificades per Trepat com “un esclavatge modern”. Els dispositius acaben la seva vida a Ghana, on hi ha alguns dels llocs més contaminats del món, segons Eva Vidal, de la UPC, per la nefasta gestió dels residus i la crema de material a l’aire lliure. Al documental s’advoca perquè els consumidors reclamin informació sobre la procedència dels materials i que allarguin al màxim la vida d’uns aparells “que costen molt patiment de fer”. D’aquí que el congrés social fes també tallers per ensenyar a reparar-los.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia