Societat

El Govern contra la restricció del vot de persones discapacitades

Afers Socials subratlla que la instrucció de la JEC va en contra de la convenció dels drets del discapacitat de Nacions Unides

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha exigit que s’anul·li la instrucció de la Junta Electoral Central (JEC) que preveu que els membres de la mesa electoral, els apoderats i els interventors anotin els electors amb discapacitat que creuen que no estan votant de forma conscient, lliure i voluntària. En un comunicat, el departament ha remarcat que “assenyalar una persona per sospites de discapacitat en el moment que exerceix el seu dret a vot va absolutament en contra” de la convenció dels drets del discapacitat de Nacions Unides que l’Estat va signar el 2007 i que es va comprometre a complir.

Tot i que la JEC podria rectificar aquesta resolució, continua Afers Socials, que s’hagi pogut plantejar una mesura com aquesta és “molt greu”. El Parlament va aprovar el 2017 una modificació del Codi Civil català que obliga els jutges a concretar, en cas que dictaminin una discapacitat intel·lectual, si això afecta o no el dret de vot de la persona, ja que fins llavors el dictamen de discapacitat comportava automàticament la pèrdua d’aquest dret.

Aquest octubre les entitats representatives de les persones amb discapacitat van aconseguir que el Congrés de Diputats aprovés per unanimitat la reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) per retornar el dret a vot a les persones amb discapacitats –principalment amb discapacitat intel·lectual– que l’havien perdut fruit de decisions judicials de declaració d’incapacitat.

La convenció dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides assenyala que les persones amb discapacitat han de tenir l’oportunitat de participar activament en els processos d’adopció de decisions sobre polítiques i programes, inclosos els que els afecten directament.

Aquest mateix document recull que s’ha d’assegurar que les persones amb discapacitat puguin participar plenament i efectivament en la vida política i pública en igualtat de condicions amb les altres, directament o a través de representants lliurement elegits, inclosos el dret i la possibilitat de les persones amb discapacitat a votar i a ser elegides.

A més de la retirada de la instrucció, el Govern reclama a la JEC que es garanteixi que els discapacitats poden votar lliurement, prenent les mesures necessàries en el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona