Societat

Reformen l’interior del far de Tossa perquè sigui un espai de divulgació

L’Ajuntament i els Grups d’Acció Local de la Costa Brava redissenyen l’antic centre d’interpretació

Surten a la llum pública imatges gravades pel faroner

Una jornada de portes obertes –avui a les 12 h– servirà per conèixer el redisseny de l’interior del far de Tossa, que forma part de la dotzena d’elements per orientar els vaixells que hi ha a la Costa Brava –entre fars i balises–. L’espai de divulgació ajuda a conèixer què va ser el far, qui hi va viure i com són les altres estructures de les comarques gironines i de la Catalunya del Nord.

Una iniciativa de l’Ajuntament i els Grups d’Acció Local Pesquers (GALP) de la Costa Brava ha permès reorientar l’espai, que fins fa dos anys ja havia estat el Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània i inutilitzat un llarg període. “La renovació del far era un dels grans objectius de l’àrea”, diu l’edil de Cultura, Sergio Bruna.

La pregunta Els fars pertanyen a la terra o al mar« introdueix el visitant a l’espai, que s’ha renovat amb el vistiplau de l’Autoritat Portuària. A través de plafons i pantalles tàctils, entre altres elements, l’exposició Far de Tossa. Un segle de senyals marítims a la Costa Brava ajuda a conèixer els usos antics de l’espai.

La mostra inclou imatges inèdites gravades per l’últim faroner, Alberto Aguirre. “Són imatges de finals dels anys seixanta, amb una càmera super-8, que [Aguirre] va gravar de la vida al far, de l’arribada de turisme i de l’extraordinària bellesa de la natura de l’entorn”, afirmen fonts de Maquet 3, que ha tingut cura del projecte i l’espai museogràfic. L’arquitecte de la reforma ha estat Xavier Vilagran. David Moré, net del faroner, ha col·laborat en la renovació de l’espai. Moré és arxiver del Centre d’Estudis Tossencs i net d’Aguirre.

LA FRASE

És un espai didàctic i interessant. Hi entra molta llum natural i recorda l’aire que havia tingut l’edifici
Sergio Bruna
REGIDOR DE CULTURA DE TOSSA DE MAR (tOSSA UNIDA)

LA DATA

1990
va ser
l’any que es va jubilar el faroner de Tossa, Alberto Aguirre, que havia arribat al far el 2 de gener de 1951.

El far i la vila vella, espais “molt visitats”

La reforma del far, que va entrar en funcionament el 1917, ha costat 71.000 euros, dels quals l’Ajuntament n’ha assumit uns 30.000. “Vam decidir renovar el far tenint en compte que és, amb la vila, un dels espais més visitats pels tossencs i els visitants”, diu Sergio Bruna. Ara l’horari és de dimarts a diumenge (de les 10 a les 18 h) –és tancat els dilluns–. De l’1 de juny al 30 de setembre, estarà obert tot els dies de les 10 a les 21 h.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.