Societat

Barcelona aprova per primer cop una ordenança fruit d’una iniciativa popular

La normativa reformula el funcionament del zoològic amb plantejaments del segle XXI

El nou CAP del barri del Raval no s’instal·larà a la Misericòrdia

Quasi en temps afegit, el govern d’Ada Colau es va poder anotar ahir en el seu expedient municipal el millor exemple del que ha estat una de les premisses del seu govern, la de donar la veu als ciutadans en l’organització de la ciutat. L’últim plenari de gestió presidit per Ada Colau va aprovar ahir amb els vots dels comuns, ERC i Junts per Catalunya la nova ordenança que reformula el futur del zoològic del parc de la Ciutadella, una qüestió que els darrers temps ha suscitat molta polèmica per la por dels treballadors que es posés en dubte el futur de la instal·lació.

La nova norma es va aprovar fruit del que es coneix com a iniciativa ciutadana, impulsada per la plataforma Zoo XXI, rere la qual hi ha diversos col·lectius de defensa dels animals que en el seu dia ja van aconseguir l’èxit sonat de prohibir les curses de braus a Catalunya. Com a pilar de la plataforma hi ha una ONG originària de l’Argentina que ja ha aconseguit en el seu país d’origen reformular els zoos de les ciutats de Mendoz i Buenos Aires.

El zoològic del futur es fonamentarà en els principis de conservació de les espècies autòctones i de les que estiguin en perill d’extinció, l’educació dels petits i la recerca científica. Els recels que havia aixecat la iniciativa entre els treballadors han quedat apaivagats pel fet que l’ordenança obre un termini de tres anys durant els quals la direcció del zoo haurà de presentar una proposta d’actuació per a cada una de les espècies que ara té en dipòsit.

El que sí que s’implementarà amb celeritat és la premissa que s’han acabat els processos de reproducció. Dit d’una altra manera, es deixaren al zoo els elefants que ara hi ha, i les girafes, però no es permetrà que es reprodueixin perquè es considera que l’hàbitat natural és on han de néixer i desenvolupar-se aquest tipus d’animals.

L’aprovació de la iniciativa, celebrada amb aplaudiments per un col·lectiu nombrós de persones a la tribuna de públic, va ser aprofitada per l’alcaldessa, Ada Colau, per afirmar que “s’ha obert camí a la participació” dels ciutadans. L’alcaldessa va felicitar públicament els promotors de l’ordenança per “haver arribat fins aquí”.

El zoològic va competir ahir en protagonisme amb l’altre gran tema estel·lar de la fi del mandat de Colau, el futur del centre d’assistència primària (CAP) del Raval Nord. Els moviments de les diverses administracions pel que fa a aquest tema van fer que s’arribés al dia d’ahir amb la proposta d’acord assolit entre el CatSalut, la Diputació de Barcelona i el Macba per tal que el nou centre mèdic s’instal·li en un solar del carrer Joaquim Costa, circumstància que va deixar en paper mullat la iniciativa de l’Ajuntament de portar el centre mèdic a l’espai de la Misericòrdia.

Aquest gir del guió va fer que la regidora Gala Pin anunciés, després del debat a la sessió plenària, que el govern retirava la iniciativa presentada amb la voluntat de buscar el consens a l’entorn de la proposta de Joaquim Costa. Tots els grups van defensar que aquesta segona opció era la millor, a excepció de la CUP, que, per mitjà de la regidora Eulàlia Reguant, va acusar la resta de formacions de doblegar-se als interessos del Macba i menystenir els veïns del Raval necessitats d’espais verds. El lloc on es proposa ara emplaçar el CAP, en detriment de l’opció de la Misericòrdia, és un petit espai conegut com “el cub” guanyat a força d’enderrocar uns habitatges i que, fins avui, ha servit per esponjar una zona densa del barri.

Veïns van assistir a la sessió plenària amb pancartes i van esbroncar Xavier Trias i altres regidors de l’oposició quan els va tocar el torn de defensar el seu posicionament. Els veïns, mitjançant la plataforma que han organitzat, continuen defensant l’opció de la Misericòrdia com la millor de totes les que s’han proposat.

El ple dels comiats, el pròxim 12 de juny

El d’ahir va ser l’últim ple de l’Ajuntament de Barcelona de l’actual mandat abans d’afrontar les eleccions del pròxim 26 de maig. La sessió la va tancar una iniciativa del Partit Popular que va ser defensada pel president del grup, Alberto Fernández, que volgudament va voler utilitzar un to més conciliador que en anteriors ocasions, per marcar un adeu amable a la seva dilatada presència a l’Ajuntament. Ara bé, l’adeu definitiu de Fernández, amb el corresponent discurs de comiat, no es durà a terme fins el pròxim dia 12 de juny, quan se celebrarà una sessió de dissolució de l’actual consistori, després de les eleccions. Serà el dia també per a altres comiats de primer nivell, com els de Xavier Trias i Carina Mejías, que s’acomiada de la vida pública perquè ha vist frustrat el seu pas a la política espanyola. La mateixa Ada Colau va fer ahir una pinzellada d’aquest comiats afirmant que “ha estat un honor ser alcaldessa de la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà