Societat

Contundència contra els atacs d’ultradreta als MENA

El govern alerta de la gravetat de l’enfrontament organitzat i es personarà per demanar una resposta judicial exemplar

Van detenir un dels manifestants i van ser ateses quatre persones

L’atac al centre de menors del Masnou “ha anat més enllà i ha traspassat la línia”. Així de contundent s’expressava ahir davant els mitjans de comunicació el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que dijous al vespre es desplaçava al mateix centre de menors acompanyat de l’alcalde, Jaume Oliveras, hores després dels incidents. El conseller donava per fet que els enfrontaments, a diferència d’altres atacs que s’han produït en altres centre de menors, estava més ben organitzat i tenia al darrere l’actuació de l’extrema dreta. El Homrani va anunciar que la Generalitat es personarà per exercir l’acusació contra els atacants i demanar la màxima contundència judicial. Segons va explicar, s’està valorant des dels serveis jurídics si més enllà del presumpte delicte d’odi amb motius racistes i xenòfobs es podria acusar els manifestants d’un presumpte delicte de lesions, d’amenaces i coaccions, de violació del domicili i d’entrada en un establiment públic, i també de desordres públics i d’emissió de missatges que inciten a la comissió de desordres públics.

El portaveu de la fiscalia va informar que no ha obert diligències per investigar l’atac, ja que en haver-se detingut un dels agressors, s’està en espera que els Mossos d’Esquadra concloguin l’atestat i el remetin a l’autoritat judicial competent.

Fiscal per delicte d’odi

El responsable del ministeri públic va detallar que qui es personarà al jutjat de Mataró per aquest cas serà el fiscal especialitzat en delictes d’odi de l’àrea de Mataró, fet que evidencia la gravetat dels fets.

Tant el conseller com l’alcalde, que ahir es van reunir per analitzar els fets, van fer una crida a la convivència arran dels enfrontaments que es van viure dijous a les portes de l’alberg on hi ha una cinquantena de menors. “No pot ser que per les actuacions d’una minoria s’estigmatitzi tot el col·lectiu i guanyi aquest relat”, va dir El Homrani, que va condemnar la violència també envers els educadors i les entitats que treballen amb els joves. El màxim responsable de la tutela d’aquests menors va reclamar més implicació i recursos del govern espanyol per afrontar aquesta nova realitat dels menors migrants. “Amb un any s’han buscat 4.000 recursos habitacionals amb la col·laboració de 125 municipis”, detallava el conseller. Per fer-hi front, més enllà de la dotació de més recursos, el conseller reclamava més “transparència i implicació” dels fluxos migratoris per preveure i planificar millor la seva arribada i acollida. Segons va indicar el mateix conseller, des del gener s’han sumat un miler més de joves menors estrangers als centres d’acollida que hi ha a tot Catalunya. El Homrani no va amagar que els dos milions d’euros que es van destinar l’any passat a Catalunya per als centres d’acollida són “una broma de mal gust”. Pel conseller el repartiment dels 40 milions a les comunitats no té en compte les que més acullen aquests joves, tot i que no siguin la porta d’entrada des del seu país d’origen. La Generalitat ha destinat en les últimes setmanes 50 milions d’euros del fons de contingència a la Dgaia, que es fa càrrec de l’atenció als menors. L’altra prioritat, segons va dir El Homrani, és millorar la gestió de la documentació dels joves perquè tinguin la possibilitat de regularitzar la seva situació i buscar feina.

Trobada d’entitats

L’alcalde del Masnou es va reunir ahir al vespre amb entitats del poble. Oliveras no amagava la preocupació i l’alarma social que hi ha al municipi des que hi va haver l’intent d’agressió sexual protagonitzat per un menor tutelat durant la festa major de Sant Pere. “Volem continuar col·laborant per demanar més recursos per a l’atenció dels joves”, deia ahir l’alcalde. L’Ajuntament també es personarà contra els atacants al centre. “No es pot banalitzar l’actuació de la ultradreta”, va dir l’alcalde, que assegurava que tenia el suport de gent de fora del municipi.

LES FRASES

El que va passar no es pot tornar a repetir ni al Masnou ni a cap altre municipi
Chakir el Homrani
cONSELLER DE TREBALL, AFERS SOCIALS I FAMÍLIES

LA XIFRA

És molt greu l’atac i no es pot banalitzar l’actuació i la vinculació amb grups de l’extrema dreta
Jaume Oliveras
Alcalde del masnou
4
són els ferits lleus arran dels enfrontaments al centre de dijous, on es va detenir un dels manifestants.

“S’hi ha barrejat la política i això va d’una altra cosa”

A la mateixa hora que se celebrava el ple, dijous al vespre, es trobaven a les portes de l’ajuntament els col·lectius de suport i els contraris als centre d’acollida de menors. Els uns i els altres, separats pel cordó policial dels Mossos d’Esquadra, s’encreuaven consignes i insults. “Allà s’hi barrejava la política, amb crits de “feixistes” i d’“independentistes”, quan això va d’una altra cosa”, assegurava ahir una de les veïnes, Mercè Royo, que com d’altres va decidir seguir els qui abandonaven la plaça per traslladar-se fins a les portes del centre de menors. “Jo no estic a favor que els facin fora, però sí que s’ha de penalitzar els qui no compleixen les normes perquè això s’està descontrolant i no hi haurà qui ho pari”, indicava Royo. Segons explica, hi ha bandes de joves que no retornen de nit al centre i que deambulen pel poble. Per mostrar el seu malestar diu que es va voler manifestar amb d’altres veïns “també independentistes” fins a l’alberg.

Va ser allà on es van viure els moments de més tensió quan alguns membres del grup que protestava van intentar accedir al centre, que estava envoltat pels Mossos d’Esquadra. Mentre això passava, diversos joves tutelats van pujar a la teulada, des d’on feien gestos obscens cap als manifestants.

“No ho vaig veure clar i quan vaig constatar que les coses es complicaven vaig marxar”, explica aquesta veïna. A l’alberg s’hi van traslladar també els manifestants antifeixistes, que reivindicaven que no es criminalitzés el col·lectiu dels MENA. Segons va explicar ahir el mateix conseller El Homrani, va ser quan un dels joves tutelats intentava accedir a l’alberg de retorn del centre de formació que va ser colpejat pels manifestants. Arran dels enfrontaments van resultar ferides tres persones més, entre els quals dos adults del mateix centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva