Societat

Silenci, flors i ‘El Cant dels Ocells’ per recordar les víctimes del 17-A

Homenatge sobri, emotiu i sense discursos, per exprés desig de les víctimes, per recordar els dos anys dels atemptats gihadistes

Aquest dissabte fa dos anys dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que van provocar 16 morts i més d’un centenar de ferits. Familiars de les víctimes i representants del govern espanyol, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han rendit aquest dissabte homenatge als morts en els atemptats del 17-A amb una ofrena floral en un acte sobri i emotiu a la Rambla, sense discursos i en silenci, només trencat pel Cant dels Ocells.

A l’acte institucional per commemorar el segon aniversari dels atemptats del 17-A han assistit, entre d’altres, familiars de les víctimes, el president de la Generalitat, Quim Torra, el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a més de comandaments dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En un acte breu, sobri, emotiu i sense consignes polítiques, les autoritats i familiars dels morts i ferits -algunes d’elles molt emocionades i amb samarretes amb lemes com “exigim la veritat” i “tenim dret a la veritat”- han dipositat clavells blancs davant el monument a les víctimes al costat del mosaic de Miró de la Rambla, on es va detenir la furgoneta amb la qual Youness Abouyaaqoub va cometre l’atemptat la tarda del 17 d’agost del 2017.

L’acte s’ha dut a terme sense discursos, per exprés desig de les víctimes, i en silenci, que només ha trencat una violoncel·lista que ha interpretat El Cant dels Ocells, un himne a la pau compost per Pau Casals.

Mentre sonava El Cant dels Ocells, els familiars, primer, i les autoritats, després, han efectuat l’ofrena floral, dipositant clavells blancs en quatre grans testos instal·lats al costat del mosaic de Miró a la Rambla, a l’altura del Liceu de Barcelona.

Entre els assistents que han participat en l’ofrena floral havia també un grup que portava una gran pancarta amb el lema L’Islám condemna rotundament l’assassinat de persones innocents, així com cartells com Amor per a tots, odi per a ningú.

A l’acte han acudit, entre d’altres, el president del Senat, Juan Cruz, el del Parlament, Roger Torrent, l’expresident de la Generalitat José Montilla, els consellers Pere Aragonès, Meritxell Budó, Miquel Buch i Ester Capella i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera.

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que havia anunciat la seva presència a l’acte, finalment no ha pogut acudir per problemes de salut.

En representació de l’Ajuntament de Barcelona han participat en l’ofrena floral, a més de l’alcaldessa Ada Colau, els líders dels grups municipals, així com el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle.

D’aquest acte institucional, convocat per l’Ajuntament de Barcelona i la Unitat d’Atenció i Valoració d’Afectats pel Terrorisme (UAVAT), s’ha desmarcat l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), que va considerar que s’intentaria un homenatge “més aviat polític” i va optar per organitzar el seu propi acte, que se celebrarà a partir de les 11.30 hores a l’inici de la Rambla.

A l’acte convocat per l’ACVOT han assistit representants de PP, Cs i VOX, així com comandaments dels Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona, que han participat en una ofrena floral.

“No hem d’oblidar-nos de tots aquells que justifiquen els atemptats i tampoc no és acceptable donar les culpes a uns i altres perquè els únics culpables són els terroristes”, ha indicat el president de l’ACVOT, José Vargas, en la lectura d’un manifest abans de l’ofrena floral.

D’altra banda, els autodenominats “Comitès de Defensa de la República” han convocat una concentració silenciosa a les 12 hores davant la Sagrada Família per exigir que s’aclareixi “què s’amaga” darrere dels atemptats de Barcelona i Cambrils d’agost del 2017.

Cambrils: superat, però no oblidat

Cambrils viu amb normalitat el segon aniversari de l’atemptat al passeig marítim, que va tenir lloc la matinada del 18 d’agost. Aquest dissabte la platja està plena de banyistes i el passeig marítim i els carrers comercials també presenten una bona afluència de visitants.

Un ram de flors dedicat a la veïna de Saragossa que va morir en l’atac presideix el Memorial per la Pau, la inscripció inaugurada l’any passat al davant del Club Nàutic de Cambrils.

Els veïns i visitants que passegen per aquest punt s’aturen, encuriosits. Asseguren que l’atemptat està superat, però no oblidat. Els comerciants i restauradors afirmen que l’atemptat no ha tingut impacte en els seus negocis, però alerten que aquest estiu està sent fluix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona