Societat

Més de 260 actes durant les Fires de Sant Narcís de Girona

El pregó el farà Assumpció Puig, degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Dos gegants de la ciutat, en Carlemany i l’Anna Gironella, estrenaran vestits nous

La Festa Major dels Quatre Rius arriba enguany a la tercera edició

Les passejades pels carrers de Girona, entre mercats artesanals i parades de castanyes; les celebracions i les trobades amb els amics i la família; gaudir dels concerts, així com de la infinitat d’esdeveniments que potencien la cultura tradicional i popular. Són algunes de les vivències que acompanyen tradicionalment les Fires de Sant Narcís, que tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre. L’alcaldessa, Marta Madrenas, i el regidor de Cultura, Carles Ribas, van donar a conèixer ahir el programa d’enguany de la que van definir com “la festa major de tardor de Catalunya”. Al llarg de deu dies, hi ha previstos 263 actes, entre els quals destaquen cercaviles, diades castelleres, el 79è Concurs de Colles Sardanistes, competicions esportives, actuacions musicals, nits temàtiques, la jornada del 2x1 en el preu de les atraccions de la Devesa, franges horàries de portes obertes als museus o el castell de focs.

Dins l’apartat d’actes institucionals acostuma a aixecar expectació el nom de la persona encarregada del pregó. Marta Madrenas va desvelar que aquest any la pregonera serà Assumpció Puig, l’actual degana del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. L’alcaldessa va subratllar que Puig “porta la seva gironitat arreu”, ja que “sempre du la ciutat al cor i també al seu discurs”. Amb la seva elecció, a més, Madrenas va posar en relleu que es vol transmetre el missatge de “la necessitat i de la importància que té el lideratge i l’apoderament de les dones en àmbits tècnics i tecnològics”. Un pregó que donarà el tret de sortida a les Fires i que es farà el divendres 25 d’octubre, a les 20 h, des del balcó de l’ajuntament.

Valors a mantenir

Durant la presentació d’ahir es va ressaltar que un dels trets característics de Girona són “els valors d’igualtat d’oportunitats i d’integració” i que s’ha de procurar que estiguin presents també en les festivitats. És per aquest motiu que, com a principal novetat, aquest any s’introdueixen les denominades Fires en silenci, amb atraccions adaptades tant acústicament com lumínicament a nens i nenes amb necessitats especials.

Paral·lelament, Ribas va explicar que, per tal que les Fires de Sant Narcís es facin extensives a tota la ciutat, es tornarà a reeditar per tercera vegada la Festa Major dels Quatre Rius. És una iniciativa impulsada des de l’Ajuntament i des de diverses entitats que té com a objectiu fomentar la participació dels gironins i gironines a través d’una competició festiva dels veïns i veïnes de tots els barris. Els participants estaran dividits en quatre grups: el Ter, l’Onyar, el Güell i el Galligants. I, com a novetat, s’ha incorporat una gimcana matemàtica.

Una altra variant està relacionada amb les audicions de sardanes, ja que es traslladaran de la plaça de l’U d’Octubre del 2017 –on s’acostumaven a fer– a l’envelat de la plaça Miquel de Palol. D’aquesta manera s’evitaran possibles anul·lacions o canvis de lloc a última hora a causa de les condicions meteorològiques.

I, com a acte previ a les Fires, hi ha l’activitat del toc de rams, en què es canvien els rams de les gegantes. Dos dels gegants de la ciutat, l’Anna Gironella i en Carlemany, també estrenaran per tercera vegada vestits nous, fets aquest cop pel Taller Sarandaca. S’aprofitarà el toc de rams per retre homenatge a Anna Breva i Núria Brengaret, les modistes que van dissenyar i confeccionar els primers vestits dels gegants de Girona.

LES FRASES

Girona és una ciutat molt caminable. Per Fires, fem una crida a intentar no anar amb cotxe arreu
Marta Madrenas
alcaldessa de girona

LA DATA

La ciutat bullirà de festa i de moltes activitats, que volem fer extensives a tots els barris
Carles Ribas
regidor de cultura de l’ajuntament de Girona
25.10.19
Tret de sortida de les Fires de Sant Narcís, que tindran lloc fins al diumenge 3 de novembre.

Vigilància als accessos a la Devesa

Com a prova pilot, aquest any per les Fires de Sant Narcís hi haurà vigilància als accessos a la Devesa les 24 hores. Un dels motius és per evitar l’entrada a la zona de més vehicles motoritzats dels permesos. L’Ajuntament continua, així, amb l’aposta d’anar alliberant el parc de caravanes, remolcs i camions dels firaires. Segons recorda el consistori, cada firaire hi podrà entrar una caravana. I, en el supòsit que en tinguin més, es tornarà a adequar l’esplanada del carrer Bolaño de Domeny per tal que puguin instal·lar-hi les altres autocaravanes i passar-hi la nit. Així mateix, com l’any passat, els firaires que viuen a menys de 25 km de Girona no podran acampar al parc de la Devesa, per la possibilitat que tenen d’anar a dormir a casa.

El consistori considera que aquestes mesures donen un resultat positiu, ja que a la Devesa es va passar dels 442 vehicles dels firaires que hi havia el 2017 a només 148 el 2018. Això va suposar una reducció del 66% en nombre de caravanes, remolcs o camions a la zona de fires.

Atraccions en silenci per ser el màxim d’inclusives

G.P

Fires en silenci és el nom d’una iniciativa que es durà a terme per primera vegada per les festes de Sant Narcís. El dimecres 30 d’octubre, de les 11 h a les 13.30 h, les atraccions del parc de la Devesa reduiran o aturaran la música i la llum amb l’objectiu d’adaptar-les als nens i nenes amb necessitats especials. I és que, amb la voluntat que tothom en pugui gaudir, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va manifestar que es pretén disminuir l’estrès que poden produir els estímuls acústics i lluminosos en infants, per exemple, que tenen un trastorn de l’espectre autista (TEA). Hi va afegir que des de la ciutat també es vol continuar avançant en el propòsit iniciat l’any passat, que és que cada vegada hi hagi un nombre més gran d’atraccions que estiguin adaptades per a nens o adults amb mobilitat reduïda.

Punt lila

L’espai de la Copa disposarà per segon any consecutiu d’un punt lila destinat a informar, prevenir i, si és el cas, denunciar possibles agressions sexistes que tinguin lloc durant les Fires. Estarà obert els dies que hi hagi concert a la Copa –25, 26, 28 i 31 d’octubre, i 1 i 2 de novembre–, de les 23 h a les 5 h.

A banda, en el programa d’actes es fa menció del foment del català a la zona de les atraccions. Es concreta que la presència de la llengua catalana en la retolació de les parades i en la música ambiental és cada vegada “més normalitzada” i s’agraeix “la col·laboració del col·lectiu firaire que ho fa possible”.

Amb tot, unes Fires que coincidiran amb uns moments greus i difícils, tenint en compte que ja es coneixerà el contingut de la sentència del Tribunal Suprem del judici contra els presos polítics. I, per tant, davant d’aquesta situació excepcional, Marta Madrenas va assenyalar ahir que “no es pot avançar per ara quina pot ser la reacció de la ciutat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva