Societat

CAMINO VILLAMUERA

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ MORITZ, ENTITAT QUE PROPORCIONA GOSSOS PER TERÀPIA I PROTECCIÓ

“El gos és una eina més per a la protecció de la dona amenaçada”

Reclamen una actualització de la llei de gossos d’assistència que incorpori els de dissuasió i bloqueig que protegeixen les dones amenaçades per violència masclista

Un gos per protegir una dona amenaçada?
El gos té dues funcions, d’una banda, una de terapèutica, en conviure amb la família a casa, especialment si hi ha menors, i de l’altra aporta seguretat a una dona amenaçada i li permet anar més tranquil·la pel carrer. És un gos de defensa com els que porta la policia però adaptat a una dona.
I com actua?
El gos fa dissuasió i bloqueig quan detecta alguna amenaça. Quan la persona li dona l’ordre fa un perímetre de protecció al seu voltant i amb una segona ordre es llança al pit de l’agressor, immobilitzant-lo i donant temps a la dona a trucar a la policia. El gos porta un morrió d’impacte (metàl·lic) que evita que pugui mossegar l’agressor, ja que ha de ser la policia qui se’n faci càrrec.
Serveix qualsevol gos?
Han de ser gossos una mica contundents. En aquests moments tenim un dòberman, l’Otar, i un pastor alemany, la Llampa. Són gossos que amb la seva presència generalment és suficient. El gos detecta immediatament el nivell d’agressivitat. D’altra banda, són gossos molt sociables als quals pot apropar-se tothom, però si detecten agressivitat es posen nerviosos. Tot i això no actuen fins que els donen l’ordre. Llavors canvien el xip. La dona sempre el porta lligat. Cal dir que treballem amb gossos que havien estat abandonats, per tant fem una doble funció.
Necessiten un entrenament específic?
Primer cal un entrenament bàsic, de creure, seure, de venir quan se’l crida o estar-se quiet. Això poden ser tres o quatre mesos i ho fem al centre de Cassà de la Selva. Posteriorment s’inicia el segon entrenament en què ja intervé la dona i la durada ja depèn de cada cas.
Qualsevol dona amenaçada és apta per entrar al programa?
Per poder entrar al programa, la dona a la qual es considera vulnerable i amenaçada ha de passar primer una valoració psicològica. Si la dona és apta per tenir aquest tipus de gos llavors es valoren altres coses com que la dona tingui possibilitats materials de tenir-lo, una casa o pis més o menys adequat, etc. Hi ha dones que estan de lloguer o a casa dels seus pares i no els hi deixen tenir. Si tot això es compleix, llavors s’inicia l’ensinistrament perquè la dona estableixi un vincle amb el gos.
Un gos porta despeses.
El primer any ho paguem tot nosaltres, tant el pinso com els tractaments veterinaris. El gos ja és per sempre més de la dona fins que ella vulgui, però cal trobar solucions per a dones generalment amb pocs recursos. El gos no pot ser una despesa impossible per a elles.
En els mesos que fa que estan en funcionament han pogut comprovar la seva eficàcia?
Una de les dones es va trobar amb l’home que l’estava amenaçant. El gos va fer el perímetre de protecció però no va caldre res més. L’agressor ho va entendre perfectament. Són dones que han passat la tortura a casa, al carrer, al jutjat i encara es troben amb l’agressor de tant en tant. Tenen por fins i tot de sortir al carrer i això que moltes tenen protecció policial, l’agressor porta la polsera, tenen la tecla de socors, etc. El gos el veuen com una protecció molt més immediata, les apodera, és una protecció constant i a més els nens, que són l’altra part feble de l’equació, tenen un gos a casa. El gos és una eina més per a la protecció de la dona amenaçada.
Tenen llista d’espera?
Hem entregat dos gossos i tenim quatre dones esperant.
Hi ha alguna altra associació d’aquest estil?
Que jo sàpiga hi ha un grup similar a Sant Hilari Sacalm però crec que cap més. Estem intentant aconseguir suport oficial.
Vostès reclamen que es consideri aquests animals com gossos d’assistència.
Hi ha cinc tipus de gossos d’assistència, entre ells el pigall, però no es considera com a tal el gos que protegeix la dona. Ens estem barallant amb l’administració per aconseguir-ho perquè seria un salt qualitatiu molt important, ja que el gos podria entrar amb la dona a qualsevol lloc, no l’hauria de deixar a fora. Volem que s’actualitzi la llei de gossos d’assistència per incorporar-hi els de dissuasió i bloqueig.
Per què Moritz?
És el nom del primer gos que vam tenir. L’Associació Moritz va néixer a Sils, el maig del 2018, però com a particulars treballem des del 2016 amb gossos a residències geriàtriques. Som una associació sense ànim de lucre en la qual hi treballem cinc persones voluntàries. Depenem de la vintena de socis que tenim en aquests moments, d’alguna ajuda i dels donatius. Per posar-se en contacte amb nosaltres tenim l’adreça [email protected].


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona