Societat

Les dones són majoria entre els estudiants universitaris però perden presència a mesura que augmenta el rang

Representen el 40% del personal docent i investigador però només el 20% de les càtedres

Les dones són majoria entre l’estudiantat universitari. Són el 54% dels estudiants de graus i màsters i el 51% dels doctorats. Tot i això, entre el personal docent i investigador, les dones són minoria i representen el 42% d’aquest col·lectiu i van perdent presència a mesura que augmenta el rang. Així ho explica un informe de la Xarxa Vives d’Universitats, que posa de manifest que a les categories laborals inicials no hi ha pràcticament diferències entre sexes però que en canvi, entre el professorat titular, la proporció ja és de sis homes cada deu dones, i en el cas de catedràtics d’universitat, augmenta fins a 8 de cada 10. Els òrgans de govern també estan “masculinitzats’’ i les dones hi estan menys presents.

En aquest cas, les dones tan sols ocupen el 38% dels llocs de decisió i només en la categoria de secretaria general hi ha més presència de dones (67%) que d’homes (33%). De les 22 universitats de la Xarxa, només a quatre hi ha una dona rectora actualment (la Universitat Autònoma de Barcelona, Jaume I, Rovira i Virgili i de València).

L’informe també posa de manifest que de cada deu reconeixements doctor honoris causa atorgats el curs 2016-2017, només en dos d’ells es tractava de dones, el19%. També hi ha menys dones que reben el reconeixement de professorat distingit (285) i de professors emèrits (31%) a les universitats.

Com a investigadores, les dones també tenen menys presència en els projectes de recerca. Només el 31% de les recerques estan dirigides per dones.

Entre el personal docent i investigador, les dones demanen el 87% dels permisos de maternitat i reduccions de jornada.

El 70% dels alts càrrecs del PAS són homes

El personal d’administració i serveis universitaris és un col·lectiu feminitzat però els alts càrrecs estan ocupats per homes. En casos com el de d’administració de centre, les dones són el 70% de la plantilla, però en canvi, aquesta jerarquia s’inverteix en arribar a l’extrem superior, ja que set de cada deu homes ocupen el càrrec de més alta direcció, la gerència.

Entre els personal del PAS, cap home ha sol·licitat el permís de paternitat i només un 3% ha demanat la reducció de jornada.

Més dones que homes estudiants

Les dones en canvi, són majoria entre l’estudiantant però és minoritària en àrees com l’Enginyeria i Arquitectura, on només un de cada quatre estudiants són dones. En els estudis de les ciències de la salut i les arts i humanitats, més del 64% són dones. Pels autors de l’informe la “tradicional segregació’’ en les carreres acadèmiques respons als rols i estereotips de gènere. Tot i això, les dones aproven en major proporció que els homes en totes les disciplines, registren una taxa d’abandonament és major entre els homes (20%) que entre les dones (17%), també en els estudis més masculinitzades.

Propostes

La Xarxa Vives d’Universitats aposta per avaluar la incidència que tenen en les polítiques universitàries els indicadors que diagnostiquen la desigualtat de gènere a les universitats. També demana estudiar la relació que pot haver entre la desigualtat de gènere i la qualitat a les universitats i demanen quantificar les necessitats del personal universitari en matèria de conciliació i coresponsabilitat. Per això demanen “anar més enllà’’ de la regulació jurídica i revisar l’estructura, dinàmica i sistema d’avaluació imperants en cada moment a les universitats, així com els processos de selecció, promoció i retenció, per garantir institucions científiques no esbiaixades pera raó de gènere.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’OMS assenyala que alguns països afectats no estan donant prou informació

Ginebra

Almirall posposa un congrés de 600 professionals a Barcelona pel coronavirus

barcelona

El Departament de Salut preveu un “cert degoteig” de casos positius importats durant els propers deu o dotze dies

barcelona

Els Mossos denuncien 60 conductors beguts i 14 drogats durant el Carnaval de Sitges

Sitges

Sanitat es planteja canviar de baix a moderat el risc de transmissió local del coronavirus

Madrid

Un noi de 22 anys que va viatjar a Milà, segon cas de coronavirus a Catalunya

barcelona

El fiscal apunta que Peral podria haver netejat sang de la víctima amb una samarreta on s’ha trobat ADN dels dos

Barcelona

Brussel·les admet que el coronavirus tindrà conseqüències econòmiques

brussel·les

Naturgy suspèn viatges internacionals dels seus empleats pel coronavirus

barcelona