Societat

El clúster de les indústries creatives entra en acció

Impulsat per l’Ajuntament, l’entitat es materialitzarà durant el primer semestre d’enguany i tindrà la seu a Disseny Hub Barcelona

El sector representa el 13% de l’ocupació de la ciutat

L’anunci d’intencions es va fer públic a l’octubre i, encara no tres mesos després, el clúster de les indústries creatives, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, es materialitza i s’espera que entri en funcionament durant el primer semestre de l’any en curs. Així ho va anunciar ahir Jaume Collboni, tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona.

El dinamisme del sector de les indústries creatives queda palès en el fet que ha estat capaç de crear 43.000 llocs de treball a la ciutat en els darrers sis anys, assolint les 145.819 persones ocupades en aquestes activitats el segon trimestre del 2019 i reduint l’atur en el seu àmbit fins a un 50%. Actualment, l’ocupació total de les indústries creatives representa el 13% del total de Barcelona.

Aquestes dades, elaborades pel Departament d’Estudis de la Gerència d’Economia, Recursos i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, es van presentar durant la jornada sectorial sobre l’aplicació de la intel·ligència artificial a les indústries creatives, realitzada a finals del novembre i organitzada per Barcelona Activa amb la col·laboració del Sónar+D.

Nou pol econòmic urbà

“Volem impulsar aquesta indústria a la ciutat amb la creació d’un clúster que capti, atregui i retingui talent a Barcelona”, va afirmar Collboni, que va indicar que la seu de l’entitat s’ubicarà a l’edifici Disseny Hub Barcelona, on hi ha també el Museu del Disseny, a la mateixa plaça de les Glòries.

El full de ruta del clúster està pràcticament definit, i tot i que la majoria d’empreses, segons va afirmar Collboni, “responen majoritàriament, a hores d’ara, al perfil d’autònoms o microempreses, l’entitat n’integrarà des de grans fins a petites, amb l’objectiu principal de convertir les indústries creatives en una de les claus del futur econòmic de la ciutat”. Serà un espai que integrarà les diferents manifestacions del disseny i les indústries creatives per facilitar el debat, la recerca i la presentació de nous projectes i continguts a escala local i internacional.

La primera trobada sectorial per a la creació del clúster va tenir lloc al setembre i hi van assistir des de representants de grans firmes, com ara Mediapro, fins a associacions de productors d’audiovisuals, universitats, col·legis professionals i gremis, entre altres actors del sector, “tot un univers creatiu i econòmic que no està articulat i que dona suport a la creació del clúster per articular-se a través d’ell”. La seva ubicació a l’edifici Disseny Hub Barcelona no és casual. Respon, segons Collboni, “a l’interès per potenciar el creixement del districte 22@”.

LA XIFRA

43.000
llocs de treball
ha estat capaç de crear la indústria creativa en els darrer sis anys, a la ciutat de Barcelona.

Una ciutat que concentra talent

L’edició digital, els videojocs, l’R&D i la publicitat, és a dir, els subsectors creatius no tradicionals, han anotat un augment en el seu volum de llocs de treball (66,9%), mentre que els tradicionals, en els quals se situen l’art, la cultura i el disseny, encara presentaven l’any passat un nivell d’ocupació inferior (-2,2%) al del 2008, tot i haver creat ocupació a partir del 2013. Tot i això, els sectors no tradicionals van créixer l’any passat un 9,2% i els tradicionals, un 3,9%, assolint un increment global del 6,7%. Barcelona se situa com el centre d’aquestes activitats creatives a Catalunya, concentra un 50,6% de l’ocupació del sector i un 48,6% de les empreses amb professionals dedicats a aquests àmbits. Dins de la ciutat, els districtes de l’Eixample i Sarrià-Sant Gervasi són els que apleguen més empreses del sector i sumen pràcticament la meitat dels negocis dedicats a la indústria creativa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

religió

Montserrat vol que el seu ‘Mil·lenari’ sigui obert a tota la societat

Montserrat
societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA