Societat

Front d’alcaldes per la neteja de la Tordera

Els batlles de la conca de la Tordera reclamen reunir-se amb l’Agència Catalana de l’Aigua per frenar més danys

Els ajuntaments dels municipis de la conca del riu Tordera reclamen reunir-se urgentment amb l’Agència Catalana de l’Aigua per fer un pla d’accions de neteja de les lleres del riu Tordera i de les rieres que hi convergeixen. Els batlles es van reunir ahir, dimarts, a Fogars de la Selva per analitzar com afrontar les destrosses provocades per la borrasca Glòria. La primera decisió va ser concertar una reunió amb l’ACA i els consells comarcals del Vallès Oriental, el Maresme i la Selva per intervenir abans que el desglaç faci augmentar el cabal del riu i es produeixin més destrosses. L’alcalde de Fogars de la Selva, Josep Vilà, va retreure a l’ACA que no s’haguessin desbrossat abans les lleres del riu, ja que la vegetació que hi va créixer, amb l’augment del cabal, va anar riu avall fins a concentrar-se en un pont, on va obstruir la circulació de l’aigua. Per la seva banda, l’alcalde d’Hostalric, Nil Papiol, va destacar que la trobada serviria per “consensuar” les accions que hauran de tirar endavant els ajuntaments, els consells comarcals i l’ACA en un futur per contenir el riu.

D’altra banda, durant la trobada, els alcaldes van elaborar una queixa contra els plans d’emergència i de protecció del govern, ja que, segons diuen, no s’adapten “a les necessitats” dels municipis més petits, que tenen “recursos limitats”. Per Vilà, els municipis petits que no tenen cossos de seguretat local tenen desavantatge en aquest tipus de situacions, ja que depenen dels Mossos d’Esquadra, que en aquest episodi estaven desbordats i no podien donar resposta a totes les crides d’arreu del territori. En aquest sentit, demanen que es revisin els protocols i que es millori la coordinació entre els cossos de seguretat. Els alcaldes també van plantejar la possibilitat de demanar la qualificació de zona catastròfica a tota la conca de manera conjunta, però no es va concloure res. S’esperarà que sigui cada municipi qui decideixi segons els problemes que això pot comportar per a les empreses i els privats a l’hora de cobrar les indemnitzacions de les assegurances.

LES XIFRES

71
milions d’euros
ha calculat el govern espanyol que costaran les destrosses causades pel temporal.
326
hectàrees
han quedat afectades pel temporal ‘Glòria’ a la conca del riu Tordera.

LA FRASE

Netejar les lleres del riu és una de les coses que s’haurien d’haver fet fa temps
Josep Vilà
alcalde de fogars de la selva


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia