Societat

Les dones només ocupen un 35% dels càrrecs directius

La xifra, inclosa en l’estudi estadístic de l’Observatori d’Igualtat de Gènere, contrasta amb el nombre de titulades universitàries, que és d’un 57%

La bretxa salarial a Catalunya és del 23%

El món laboral és un dels àmbits on s’observen més diferències entre homes i dones, segons les dades de la tercera edició del dossier estadístic elaborat per l’Observatori de la Igualtat de Gènere. La bretxa salarial entre el sou brut anual d’homes i de dones és del 23%. Les dones estan més formades i aconsegueixen un 57,2% de les titulacions universitàries. Tot i això, el col·lectiu femení només ocupa un 35,4% dels càrrecs directius i de gerència. És per això que des del govern es vol fer especial incidència en aquestes desigualtats en la celebració aquest any del Dia Internacional de la Dona Treballadora. La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Laura Martínez, va presentar ahir la campanya Volem els mateixos drets, que reivindica els drets laborals i que vol trencar el miratge d’igualtat en alguns sectors. “Amb la igualtat legal es vol donar la sensació que ja està tot fet, però no ho està ni a les nostres cases, ni al carrer ni als llocs de treball”, denuncia la presidenta de l’ICD, que assegura que amb dades estadístiques volen combatre “els missatges negacionistes sobretot de l’extrema dreta”. En la campanya apareixen dades com ara que un 91,1% de les excedències laborals per cura de familiars s’atorguen a dones, que elles només representen un 25% de les llicències federatives en el món de l’esport i que cada any a Catalunya més de 20.300 dones són assetjades a la feina. L’acte institucional del 8-M, que es farà demà a les 19 h al Palau de la Generalitat, inclourà una taula rodona sobre la bretxa salarial.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va desgranar algunes de les dades més significatives del recull estadístic, com ara la poca presència de les dones en la política. Només un 22,9% de les alcaldies catalanes estan en mans de dones, que representen un 44% dels càrrecs electes del món local. Pel que fa a les condicions de vida, les dones són el col·lectiu més vulnerable. La taxa de risc de pobresa se situa en un 24,1%, sis punts més que els homes. Per tot això, segons Budó, les dades “constaten una realitat preocupant” malgrat el reconeixement legal de la igualtat. “Les dones continuem sent víctimes de discriminació i violència per raó de gènere en tots els àmbits de la nostra vida”, va assegurar, i per això va reivindicar la necessitat de celebrar el 8-M.

LA XIFRA

91,1%
de les excedències
laborals que es demanen per tenir cura de familiars són atorgades a dones.

LA FRASE

Malgrat el reconeixement legal a la igualtat, les dones encara són víctimes de discriminació
Meritxell Budó
consellera de la presidència

LA DATA

05.03.20
L’acte institucional
del Dia Internacional de la Dona es farà a les 19 h al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia