Societat

Els focs, tret identitari de Blanes

El Concurs Internacional de la Costa Brava celebrarà al juliol el 50è aniversari

Al segle XIX ja hi ha actes pirotècnics a la vila, que no ha tingut mai empreses del sector

Sis empreses seran convidades a fer brillar sa Palomera

Els focs d’artifici formen part de la identitat de Blanes. Aquest any, el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava celebrarà el cinquantè aniversari. L’Ajuntament prepara una programació especial, que donarà a conèixer el dimecres 25. Però de lligams del portal de la Costa Brava amb el foc n’hi ha precedents des de finals del segle XIX.

L’historiador i tècnic de l’Arxiu Municipal de Blanes (AMBL) Aitor Roger ha escrit un article sobre Blanes i el foc en el número 22 de la revista Blanda, que cada any publica el personal de l’arxiu blanenc. Roger inclou les primeres referències escrites a espectacles pirotècnics.

Balls i begudes

La referència més antiga és del 1891. L’article de Roger ho recorda. “Después de cenar entre fuegos artificiales, serenatas, bailes y bebidas pasamos la noche y entramos a la fábrica a trabajar a las 5 de la madrugada sin haber dormido. Por la tarde fuimos con otros amigos a Santa Cristina, a comer pollo con sanfaina”, va escriure l’escriptor blanenc Josep Alemany en el seu diari personal.

Roger troba curiós que els focs siguin un tret distintiu de Blanes, és a dir, que formin part del seu ADN, ja que recorda que el poble no ha tingut mai empreses pirotècniques (a diferència d’un altre poble de la comarca com Vidreres). Posteriorment al 1891 hi va haver llums i colors al poble en anys com ara el 1897, el 1906 o el 1936, repassa l’historiador.

El 1897, per exemple, el diari blanenc El Atalaya, amb data del 26 de juliol, fa esment d’un llançament de focs a les nou del vespre, que es repetiria l’endemà “amb un altre castell de focs artificials”. Enguany hi haurà sis empreses convidades i l’espectacle, com és habitual, començarà a dos quarts d’onze de la nit, a prop de la roca de sa Palomera. Les creacions de llum i de colors solen durar 18 minuts. Aquest any el concurs s’allargarà sis nits, del dimarts 21 de juliol al diumenge 26.

Els focs han esdevingut, doncs, un símbol per a Blanes. El tècnic de Cultura i Festes de l’Ajuntament, Pere Box, explica que volen aprofitar el cinquantè aniversari per fer més promoció turística. Amb l’alcalde, Àngel Canosa (ERC), al capdavant, l’Ajuntament intentarà que l’edició número 50 del Concurs de Focs sigui recordada. “La intenció no és que vinguin el doble de persones que solen venir, sinó fer promoció de marca i que hi hagi més visibilitat de Blanes”, assenyala el tècnic de Cultura i Festes, Pere Box.

Els focs formen part del patrimoni cultural de Blanes. De fet, en més d’una ocasió el consistori ha demanat a la Generalitat que el concurs formi part del patrimoni festiu de Catalunya. De moment, el govern ho està estudiant. “El concurs és l’esdeveniment més estel·lar de Blanes, i el que el fa més conegut.” Es calcula que més d’un milió de persones es desplacen per assistir a l’espectacle de focs.

Santa Caterina

L’any passat, l’Associació Estimem les Ermites va recuperar el vot de Santa Caterina, una tradició local que havia tingut lloc des del 1650 fins al 1936. Un grup de blanencs va voler venerar la intercessió de la santa a mitjan segle XVII per haver-los deslliurat dels efectes de la pesta. Ho feien amb sogalls i cordes enceses amb foc, tal com es va fer el novembre de l’any passat. Fa uns mesos, des de set punts de concentració, es va anar a confluir fins a la plaça de l’Església.

Ja hi havia hagut un precedent en la recuperació d’aquesta tradició. El 2010 ho havia impulsat l’Agrupament Escolta i Guia Pinya de Rosa, que havia guiat una processó des de l’ermita de l’Esperança fins a la plaça dels Dies Feiners.

LES FRASES

L’Ajuntament organitzava rutes i feia difusió amb butlletins, amb Domènec Valls. I amb un espectacle de focs el 1971 van voler singularitzar-se

LA XIFRA

El foc ha estat lligat amb Blanes, sempre. Ja hi havia un acte amb torxes per Santa Caterina, el s. XVII
Aitor Roger
historiador i tècnic de l’arxiu municipal de blanes (ambl)
Els focs són l’esdeveniment més conegut de Blanes. Ara intentarem promoure la marca
Pere Box
tÈCNIC DE CULTURA I FESTES DE L’AJUNTAMENT DE BLANES
6
dies
durarà aquest any el Concurs de Focs de Blanes: del dimarts 21 al diumenge 26 (festivitat de Santa Anna).

Tres participants en la primera edició, el 1971

Amb Domènec Valls d’alcalde, el Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava va començar a caminar el 1971. Hi van prendre part tres empreses: les cases Igual de Barcelona, Brunchú de València i la francesa Société Lacroix. Aquests últims van ser els vencedors. La imatge és extreta del fons de l’esmentat Valls, que és a l’Arxiu Municipal de Blanes.

El nombre de participants ha variat des de fa mig segle. N’hi va haver cinc el 2019 i el 2018 i, per exemple, el 1999 hi va haver set nits de focs a prop de sa Palomera. El tècnic de Cultura i Festes de l’Ajuntament, Pere Box, assenyala que els focs van ser un reclam per a l’arribada de turistes, “quan tot just començava llavors el boom turístic”, explica.

“Un any immillorable” per al nou pla de mecenatge

J. Ferrer

La cinquantena edició del Concurs de Focs d’Artifici de la Costa Brava de Blanes inclourà per primer cop el suport de mecenes, que ajudaran a fer lluït l’esdeveniment. L’Ajuntament iniciarà aquest any un pla de mecenatge, que ja funcionarà aquest estiu. “És un any immillorable per fer-ho”, indica el tècnic de Cultura i Festes de l’Ajuntament, Pere Box.

El consistori s’ha inspirat en el festival de la Porta Ferrada, de Sant Feliu de Guíxols, i el de Peralada per a la nova iniciativa. Els focs s’allargaran sis dies i s’acabaran el diumenge 26, festivitat local de Santa Anna. Entre un equip organitzador de la celebració dels 50 anys i la comissió tècnica de cada any, volen augmentar el llistó de pirotècnies participants. “Serà un campionat de campions”, afirma Box. Està confirmada la presència del vencedor de l’any passat, la Pirotècnia Valenciana.

D’altra banda, els últims temps han dut noves iniciatives al voltant dels focs. L’empresa blanenca Grenyal, ara establerta a les instal·lacions del Port, ofereix per quart any El Balcó dels Focs, des del qual els assistents gaudeixen de la festa amb deu tastets i degustant cava local Ses Vernes i coca. Grenyal ofereix un mínim de 40 places cada dia a un preu de 50 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós