Societat

Quim Torra demana que es confini tot Catalunya

La mesura prohibeix l’entrada i sortida del país però caldria la col·laboració de l’Estat en certes competències, com el trànsit aeri

També afectaria el trànsit ferroviari i els ports

El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar ahir el confinament de tota la població de Catalunya, 7,5 milions d’habitants, per frenar la propagació del coronavirus, amb l’objectiu que ningú entri ni surti del país, que ja té 509 afectats per la pandèmia. Aquest és l’objectiu de la Generalitat i la petició de col·laboració que fa a l’Estat el dia abans de la reunió del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb tots els presidents regionals per videoconferència avui. “L’evolució dels contagis ens exigeix ser més dràstics”, va dir Torra, en la compareixença d’ahir a la nit des del Palau de la Generalitat. La petició del govern català arribava hores després del que havia fet Sánchez per entrar, per segona vegada en democràcia, en estat d’alarma, una mesura excepcional que formalitzarà avui el Consell de Ministres en una sessió extraordinària.

“Creiem que ens hem d’anticipar a una evolució massa ràpida de la malaltia al nostre país i per això creiem que cal confinar tot Catalunya. Es tracta de restringir les entrades i sortides de tot el país. Creiem que cal fer un pas endavant”, va asseverar el president Torra, que hi va afegir: “Estem preparats per fer-ho, tenim capacitat per fer efectiu el confinament.”

Una de les conseqüències més immediates del confinament de Catalunya és la suspensió de tot el trànsit aeri, però alhora de tots els serveis de vaixells i de tren que entrin o surtin de Catalunya. Justament per aquest motiu, Torra reclama la col·laboració de l’executiu que presideix Sánchez per controlar el moviment en les infraestructures dependents de l’Estat. El trànsit aeri, per exemple, és una competència estatal, i cal que l’executiu espanyol s’hi avingui. Si no fos així, els avions continuarien volant.

Davant la situació de confinament, Torra va insistir: “Hem de ser solidaris amb els nostres veïns, les nostres famílies, els nostres amics i tots nosaltres”, va dir el president, que va demanar un “esforç” als ciutadans per evitar qualsevol desplaçament que no sigui imprescindible.

LES FRASES

Estem preparats per fer-ho, tenim capacitat per fer efectiu el confinament
Tot aquell que pugui quedar-se a casa ens ajudarà a limitar la propagació del coronavirus
Miquel Buch
conseller d’interior
Hem de ser solidaris amb els nostres veïns, les nostres famílies, els nostres amics i tots nosaltres
Quim Torra
President de la generalitat

Gimnasos i locals nocturns i comercials han de tancar

La Generalitat va acordar ahir ordenar el tancament de locals d’oci, com les discoteques, els gimnasos, les pistes d’esquí i les zones de les àrees comercials que no siguin d’alimentació i productes de primera necessitat. En teoria, l’ordre s’havia de fer efectiva ja aquesta nit passada en el cas dels locals nocturns i d’oci, i, a partir d’avui, tan bon punt es publiqui la resolució, a la resta d’establiments. En molts centres i carrers, però, el tancament ja es va fer efectiu ahir a la tarda, perquè igualment hi havia molt pocs vianants pel carrer. Les botigues d’Inditex, per exemple, van tancar a partir de les sis de la tarda. Després de l’anunci del govern, també les estacions d’esquí de Baqueira-Beret, Port del Comte i Masella van donar per finalitzada la temporada. El govern també ha decretat el tancament dels bars i restaurants, a partir d’aquest dissabte. En queden exclosos aquells que estiguin integrats en hotels o en centres sanitaris o socials residencials.

Alguns restaurants van avançar-se a la decisió del govern, com El Celler de Can Roca, dels germans Roca, a Girona. Ho van fer “per responsabilitat”, van explicar. La resolució del govern tampoc va especificar la durada d’aquesta mesura, però podria anar en la línia de les últimes mesures preses, que tenen una vigència d’almenys 14 dies, i que es podrien allargar si fos necessari. La idea és contenir la propagació del coronavirus i no col·lapsar el sistema sanitari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà
infraestructures

Posen en marxa els ascensors de l’estació de Mollet Sant Fost

MOLLET DEL VALLÈS
SALT

Els patinets han estat involucrats en una vintena d’accidents els últims sis mesos

SALT
GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes