Societat

Catalunya supera la xifra de 1.000 morts per coronavirus

Ahir es van confirmar 1.323 nous contagis, fet que eleva la xifra a 14.263 persones

El govern amplia les places d’hotel per acollir també el personal sanitari i reforça l’atenció primària amb un circuit per detectar pneumònies

Una nova eina digital permet fer les primeres teleconsultes

Catalunya va superar ahir la xifra dels 1.000 morts per coronavirus. En concret, el nombre de persones que han perdut la vida a causa de la Covid-19 són1.070. El Departament de Salut va confirmar ahir a la nit 1.323 nous positius, fet que eleva la xifra de contagis acumulats a 14.263 persones, de les quals 2.485 són professionals sanitaris. Del total d’infectats, hi ha 1.324 persones en estat greu que requereixen l’atenció en unitats de cures intensives.

La consellera Alba Vergés va insistir ahir que aquests dies es continua treballant per “reordenar tot el flux assistencial” i que cada centre està doblant els seus espais per acollir els malalts crítics. Com a exemple va citar l’hospital Vall d’Hebron, que ha passat de tenir una capacitat de 56 unitats de cures intensives a tenir-ne 192. “Tothom està fent un gran esforç, a peu de llit, però també canviant la manera de treballar”, va subratllar la consellera.

Entre les noves mesures anunciades ahir figura l’ampliació de places hoteleres a Barcelona, però també en ciutats com Sabadell, Terrassa, Sitges, Tremp o Palamós, i en els propers dies a Badalona, Mataró i Lleida. Són places d’hospitalització que es posen també a disposició de personal sanitari perquè pugui descansar.

Una segona mesura és la reorganització de l’atenció primària amb la creació d’un circuit per anar controlant els casos de pneumònia, l’obertura de la consulta electrònica per a tots els professionals, i la incorporació de les primeres proves de teleconsulta amb una nova eina digital que s’ha començat a provar aquests dies.

Ahir al vespre el nombre d’altes era de 3.106, fet que demostra, segons Vergés, “que les mesures que s’estan aplicant estan tenint efecte”.

Ahir al matí la consellera va admetre que encara no havien arribat les 50.000 unitats de tests per fer una detecció ràpida del virus. Va dir que pensava que arribarien ahir a la nit o avui, dissabte, i que esperava que “no siguin dels defectuosos”, en clara al·lusió a la partida de tests de poca sensibilitat que ha hagut de retornar el govern de l’Estat.

D’altra banda, Vergés va explicar que els últims dies el telèfon 061 CatSalut Respon, per a consultes mèdiques rellevants, agafa ara el 93% de les trucades de forma immediata, tot i que en rep més del triple que abans del coronavirus. La consellera de Salut, Alba Vergés, va assegurar ahir que aquesta major capacitat de resposta és deguda a l’últim reforç, posat en marxa dimecres, que ha permès triplicar la capacitat del 061, i també a la millora de la gestió interna per eliminar l’efecte de la retrucada. Ara les trucades es mantenen de forma estable al voltant de les 18.000 diàries, quan la mitjana de l’any 2019 va ser de 6.700. Per poder fer possible aquesta agilitació del servei, el Departament de Salut ha contractat 270 estudiants que estan fent aquesta tasca.

LA XIFRA

1.070
persones
han mort a Catalunya fins ara pel coronavirus. El nombre acumulat de contagis era ahir de 14.263.

LA FRASE

Tothom està fent un gran esforç, no només a peu de llit sinó canviant la manera de treballar
Alba Vergés
consellera de salut

Dutxa i canvi de roba per cuidar els vulnerables

El Departament de Salut recomana treure’s la roba, posar-la en una bossa i dutxar-se quan s’arriba a casa del carrer. A través de Twitter, Salut ofereix una sèrie de mesures preventives, com no tocar res, deixar la bossa, la cartera i les claus en una caixa a l’entrada, treure’s les sabates, i netejar les ulleres i el telèfon mòbil amb aigua i sabó o amb alcohol. També recomana ventilar les zones comunes. Salut argumenta que quan algú arriba a casa després de treballar o d’anar a comprar ha de ser conscient que pot suposar un “risc per a les persones que conviuen” amb ell, especialment si tenen més de 65 anys, estan embarassades o tenen alguna malaltia crònica. Són mesures extremes si es conviu amb col·lectius vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena

Cases sense gas el 2040

barcelona

El Manhattan mataroní

mataró

Obre a Girona una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

Societat

Els sindicats tornaran a plantar el govern aquest dimarts

Barcelona
societat

König i La Puntual, entre els establiments guardonats en la Nit del Comerç

girona
FIGUERES

Una lletrada denuncia que el bloqueig a la presó li impedeix veure un representat

FIGUERES
SALUT

Reforma del sistema sanitari a partir d’eixos d’hospitals

Barcelona