Societat

El retorn del pangolí

Els mercats de fauna salvatge han reobert a les ciutats xineses malgrat la prohibició de Pequín

El govern no ha facilitat informació sobre la investigació del mercat de Wuhan, l’origen de l’epidèmia

Comerços que oferien animals salvatges anunciaven que els venien amb “finalitats mèdiques”

Els mercats on es venen animals exòtics i salvatges per al consum humà han tornat a reobrir venent productes frescos i, fins i tot en alguns casos, animals vius. La venda d’animals salvatges com ara ratpenats, civetes, serps, micos, estruços i pangolins i de banyes de rinoceront va ser “completament” prohibida a la Xina el passat 24 de febrer de forma immediata pel “risc potencial per a la salut pública”, segons van informar aleshores els mitjans de comunicació oficials de la Xina. Segons diverses informacions oficials, Pequín no només està permetent als seus comerciants de fauna salvatge vendre aquestes i altres feres salvatges, tant a l’interior del país com a la resta del món, sinó que ho promou mitjançant incentius fiscals.

Fa unes setmanes, ja va aparèixer en diversos mitjans de comunicació internacionals que el govern xinès oferia incentius fiscals a la indústria que comercia amb fauna salvatge per enviar part de la seva producció a l’estranger. El Ministeri de Finances de la Xina i la seva oficina tributària van anunciar, el passat 17 de març, un augment de la bonificació fiscal per a les exportacions d’uns 1.500 productes, incloent-hi els animals salvatges.

Segons aquestes informacions, els exportadors reben un descompte del 9 per cent de l’impost sobre el valor afegit pagat a partir del 20 de març. Aquesta mesura, segons els experts, “podria estendre als mercats globals el risc” de virus zoonòtics (els que s’encomanen d’animals a humans).

L’obertura d’aquests mercats ha estat constatada per diversos mitjans estrangers tot i la prohibició vigent de Pequín. Alguns dels comerços que oferien animals salvatges com ara ratpenats, serps i pangolins anunciaven que venien els productes amb “finalitats mèdiques”. En aquest sentit, les autoritats xineses no han proporcionat cap informació sobre la investigació epidemiològica al mercat de fauna salvatge de Wuhan, on el virus va saltar d’animals a humans, segons va assegurar un portaveu de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El mercat a Wuhan es va tancar el passat mes de gener, però encara no se sap què es va fer amb cap dels animals que hi havia i si les autoritats van poder fer una investigació adequada abans de tancar la instal·lació.

Venda per internet

La venda de productes relacionats amb el consum d’animals exòtics i salvatges va fer el salt a les plataformes de venda en línia després de l’aparició del brot epidèmic a la Xina. Des d’aleshores, els principals operadors de comerç electrònic i les empreses de missatgeria de la Xina estan sota pressió del govern i dels grups animalistes per convertir-se en executors de facto de la prohibició de comerciar amb fauna salvatge.

El primer mes de la prohibició, les plataformes de comerç electrònic van ajudar a eliminar o bloquejar informació relacionada amb 140.000 productes de carn d’animals salvatges o de parts d’animals emprats en la medicina tradicional xinesa i van tancar uns 17.000 comptes associats a aquest tipus de comerç, segons va informar un responsable del Consell d’Estat de la Xina. El Ministeri de Transports del país també va ordenar que les empreses de missatgeria ajudessin a aturar el transport d’animals vius i altres productes relacionats amb fauna salvatge, obligant-los a inspeccionar els paquets abans de ser enviats.

140
Milers de productes
d’animals salvatges que han estat eliminats de plataformes de venda per internet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.