Societat

Les mascaretes seran d’ús obligatori a l’espai públic

El govern de l’Estat atén el clam dels territoris i els partits de l’oposició i dictarà una regulació en breu sobre la matèria

També flexibilitzarà restriccions als municipis de fins a 10.000 habitants

Qui encara no les faci servir ja es pot anar acostumant al seu ús perquè, més d’hora que tard, serà facultatiu. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va anunciar ahir que en un termini breu de temps l’executiu espanyol aprovarà una ordre que establirà l’obligació d’anar amb mascareta a l’espai públic. De quina manera, però, es farà efectiu aquest deure que ja pesa sobre els usuaris del transport públic és, ara mateix, una incògnita. Caldrà posar-se-la tan bon punt es trepitgi el carrer o només quan s’entri en un espai amb gent com ara una botiga? A partir de quan caldrà fer-ho? Els menors també l’hauran de fer servir? Les casolanes també serveixen o hauran d’estar homologades? Són algunes de les moltes preguntes que esperen una resposta que s’haurà de concretar en el text redactat de la nova regulació.

L’adopció d’aquesta mesura, a la qual l’executiu de Sánchez fa temps que dona voltes, coincideix amb les negociacions sobre la pròrroga de l’estat d’alarma. I, en aquestes converses, alguns partits que poden ser clau en la votació, com ara Ciutadans, insisteixen en la necessitat d’imposar l’ús de les mascaretes, especialment en aquells indrets on el grau de propagació de la pandèmia és més elevat, com ara Barcelona i Madrid. Igualment, des del territori també s’apressa en aquesta línia, com va quedar patent en la reunió d’ahir de presidents de les comunitats autònomes amb el cap de l’executiu estatal. “Hi ha hagut un consens molt ampli en l’obligatorietat de fer-les servir”, va resumir a la sortida de la trobada Salvador Illa, que també va avançar que avui s’abordarà aquesta qüestió en una cimera amb videoconferència que mantindrà amb els representants de les comunitats.

Conscient que entre les autonomies hi ha malestar per com s’està gestionant la desescalada, Sánchez també va aprofitar la reunió d’ahir per anunciar una flexibilització que afectarà els municipis de menys de 10.000 habitants. Independentment de la fase de desconfinament en què es trobin, els seus habitants podran passejar o fer esport entre les sis del matí i les onze de la nit sense que calgui, però, cenyir-se a una franja horària específica. Aquesta discrecionalitat, ja vigent als nuclis de menys de 5.000 habitants, s’instaurarà quan s’aprovi la perceptiva ordre ministerial.

Aquestes noves mesures coincideixen amb un moment en què segons el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, la transmissió del coronavirus a l’Estat és ja molt baixa i la majoria de contagis es concentren en els àmbits sanitari i sociosanitari. “Estem molt a prop de posar fi a la transmissió social i domiciliària del virus”, va assegurar ahir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt