Societat

L’Estat aixeca el peu del fre

El BOE també flexibilitza tímidament les mesures anunciades per a les fases 1 i 2 de la desescalada

Bars i restaurants podran obrir a dins amb un aforament del 40% i l’esport a fora es permetrà més hores

Acostumats a plans presentats amb poca precisió, declaracions sumàries i explicacions confuses dels dirigents, sovint fins i tot contradictòries entre governs; canvis de criteri constants i, a sobre, tot de gent que hi fica cullerada en mitjans i xarxes socials com si tingués la veritat absoluta; arribats a aquest punt, tothom hauria de saber que el que de debò va a missa sobre què es pot fer i què no en l’actual procés de desconfinament ho determina en exclusiva la lletra petita publicada al Butlletí Oficial de l’Estat. I si es fa un repàs de l’últim gran decret fins ara de la desescalada, publicat dissabte passat, la conclusió és que el govern estatal ha aixecat tímidament el peu del fre, ja que a l’hora de la veritat flexibilitza una mica més moltes de les condicions i limitacions que havia anunciat de paraula, algunes de les quals fins i tot ja estaven en vigor.

El decret en qüestió, així, esperat d’entrada perquè havia de detallar les condicions que s’aplicaran als territoris que entrin en fase 2 (Formentera i tres illes canàries ja hi són des de dilluns), també inclou canvis en les que ja regeixen per a la fase 0 a Barcelona i la seva àrea metropolitana –el que a Catalunya, d’on va sortir la proposta, es va anomenar “fase 0,5”–, i fins i tot per a la fase 1, en què a hores d’ara hi ha la resta del país. En el primer cas, per exemple, a part de suprimir la necessitat de demanar cita per anar a les botigues, el decret dona més màniga ampla perquè es puguin entrenar els esportistes professionals però també tots els federats en general, que ara poden moure’s lliurement fins a dos cops al dia i per dins de la seva demarcació –i no la regió sanitària– per practicar la seva especialitat. Per a la fase 1, el BOE introdueix ara l’opció que les grans superfícies comercials puguin obrir limitant a 400 m² l’espai accessible als clients, i també avança la pràctica de la caça i la pesca recreativa, que d’entrada es volia deixar per a la fase 2.

Això sí, és en aquesta fase –en què previsiblement dilluns vinent ja entraran el Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu i Aran, les tres regions que primer van accedir a la fase 1– on s’observen més retocs a la baixa en la lletra petita, respecte als anuncis inicials. Així, per exemple, s’especifica que l’activitat física a l’aire lliure –avui restringida a dues franges a primera i última hora del dia en els municipis de més de 5.000 habitants– també es podrà fer en les hores per a la sortida d’infants; és a dir, només es prohibirà en les hores reservades a la gent gran, de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 del vespre. A banda, els bars, restaurants i cafeteries podran obrir a dins amb un 40% de l’aforament, i no el 30% que s’havia dit inicialment. En aquest cas, a més, finalment s’hi descarten altres limitacions extres que s’havien anunciat ja, com ara l’obligació de mampares entre les taules. El personal tampoc no haurà d’adoptar cap mesura més de protecció i d’higiene, més enllà de les ja imperants en la fase 1, com tampoc la resta de treballadors del comerç, que ja podrà obrir en la seva totalitat, mantenint, això sí, condicions d’higiene i restriccions d’aforament màxim del 40%. A més, haurà d’oferir franges prioritàries a les persones de més de 65 anys. També els hotels ja podran fer servir fins a un 30% de les zones comunes.

Platges i piscines

El BOE, a més, posa llum a un tema espinós, i permet ja en la fase 2 l’obertura de piscines públiques, amb cita prèvia per garantir-hi torns, i del bany a les platges; en tots dos casos, amb les distàncies mínimes per posar tovalloles marcades a terra. En la fase 2 tornaran també els congressos, reunions i conferències amb un límit de 50 persones. També podran reobrir les biblioteques amb un 30% màxim de la capacitat. Com ja se sabia, el decret confirma que es permetran trobades de fins a 15 persones i casaments amb fins a 50 persones, i dona via lliure a reobrir cinemes i teatres, també amb limitacions de capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona