Societat

Alerta roja per la crisi social herència del pas de la Covid

La crisi sanitària ha fet disparar la precarietat entre milers de famílies que sobreviuen en l’economia submergida

Barcelona amplia les targetes moneder perquè els necessitats puguin comprar menjar

Els números fan por perquè són el retrat d’una realitat duríssima, visible a peu de carrer. La crisi sanitària derivada de la Covid-19 ha obligat a incrementar en un 190% la distribució d’ajuda en alimentació a la població més necessitada i dibuixa de cara a la tardor i l’any vinent un panorama desolador, amb una crisi social molt profunda.

Ajuntament de Barcelona, Càritas, Creu Roja i Banc dels Aliments han unit esforços una vegada més per plantar cara als estralls de la crisi econòmica entre la població més desafavorida, generalment persones que treballen en l’economia submergida i a les quals la falta d’activitat econòmica ha deixat sense capacitat d’ingressos per sobreviure. Salvador Busquets, director de Càritas, ho té molt clar: “Hi ha una primera fase post-Covid, fins al desembre del 2020, i n’hi ha una altra, durant tot el 2021, que ens preocupa molt. Ens ve a sobre una crisi social que afectarà molts ciutadans.”

Busquets va participar ahir en la signatura d’un conveni amb Creu Roja i l’Ajuntament segons el qual el consistori barceloní incrementarà la distribució de targetes moneder a través d’aquestes entitats de caire social. Abans de l’emergència sanitària l’Ajuntament ja tenia 17.000 usuaris d’aquestes targetes, que permeten als seus tenidors anar a comprar directament els aliments a un conjunt d’establiments, per un valor total mensual de 450 euros. Després dels dos mesos i mig d’estat d’alarma, la xifra de targetes moneder s’ha disparat fins als 29.000, i amb el conveni signat ahir es vol incrementar en 2.000 el nombre de famílies que en siguin beneficiàries, fins a arribar a les 31.000.

La finalitat de la targeta moneder és dignificar la situació de la persona que es troba en la necessitat de demanar ajuda per poder alimentar-se, derivant-la de les cues de la fam que aquests dies proliferen a Barcelona a una situació més normalitzada, adquirint per ella mateixa els aliments que consumeix.

Tot i l’esforç que això suposa per a l’Ajuntament, que ha alliberat una partida de mig milió d’euros, no hi haurà prou targetes moneder per a la necessitat que ja es detecta en aquests moments als serveis socials i les entitats. A Càritas estan atenent aquests dies 13.000 famílies i la Creu Roja té cura de 3.600 famílies, de les quals 2.600 han demanat ajuda recentment, i moltes són persones majors de 65 anys.

El president de Creu Roja, Ramon Gené, també va advertir ahir dels temps difícils que venen, de moment, fins al desembre. Gené va advertir que hi ha moltes famílies que encara dependran d’aquesta assistència perquè són persones que en molts casos depenen de sectors econòmics que encara trigaran temps a normalitzar-se, com ara el turisme.

Per la seva part, Salvador Busquets va advertir que és una crisi alimentària i d’habitatge, perquè moltes de les famílies que atenen ja no disposen de fons per pagar-se l’habitatge precari on s’estan. “Són famílies que han passat el confinament tancats en una o dues habitacions on viuen rellogats”, va dir.

La compra d’aliments amb la targeta moneder no farà desaparèixer del tot la distribució directa d’aliments. Durant l’estat d’alarma, i per diversos canals, a Barcelona s’ha passat d’oferir 3.810 àpats al dia a donar-ne 11.000, un increment d’un 190%.

Dins el pla d’ajuda, l’Ajuntament mobilitzarà mig milió d’euros més per a entitats de suport veïnal contra la pobresa que han anat sorgint aquests dies a mesura que el confinament avançava.

Abocats a dormir al carrer

e.f

El director d’Arrels Fundació, Ferran Busquets, va agrair a través d’un directe a Instagram la feina dels més de 600 voluntaris implicats a fer el recompte de les persones que dormien als carrers de Barcelona durant el confinament; un cens que inclou entrevistes a les 1.239 persones que dormien al ras, sobretot a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc. El sensellarisme s’ha incrementat durant la pandèmia i s’ha fet més visible sense un lloc on poder-se aïllar per evitar els contagis. “Ara no es pot oblidar i estem preocupats per molta gent que ha perdut l’habitatge però que no han tocat el carrer”, reconeixia Busquets, pendent de les persones que s’allotgen als pavellons que va obrir l’Ajuntament. “Si no hi ha habitatge, calen espais més petits”, hi afegia el director d’Arrels, que feia una crida al voluntariat davant un estiu que augurava que seria molt dur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró
castelló d’empúries

Un robot avaluarà i posarà al dia el nombre d’amarradors d’Empuriabrava

castelló d’empúries
la crònica

Un pilot d’avió a la vall de Llémena